Euro:Letošní rok skončí pro české zemědělství ziskem 7-9 miliard

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Letošní rok skončí pro české zemědělství ziskem sedmi až devíti miliard korun. Uvedl to server Euro online s odkazem na odhady statistiků Českého statistického úřadu. Jde sice o horší výsledek než v minulém roce, kdy zemědělci vykázali rekordní zisk více než 13 miliard Kč, stále to však znamená slušný profit. Bohatou úrodu obilí srazily nižší ceny, ale významně opět narostly dotace.

"Stouply (dotace) zhruba o čtyři miliardy korun z loňských 21 miliard," citovalo Euro Jiřího Hrbka, ředitele zemědělské statistiky Českého statistického úřadu. Hodnota agrární produkce je dle prvních odhadů přibližně stejná jako v minulém roce, kdy dosáhla 120 miliard korun.

"Asi o tři a půl miliardy korun ale meziročně stouply platy a odvody za zaměstnance v zemědělství, které loni představovaly dvacet miliard korun," uvedl Hrbek. Významně také narostly položky vynakládané na výrobu - u energií představoval nárůst desetinu, u osiv o 14 procent, u hnojiv a pesticidů 15 procent a krmiv šest procent.

Na zhoršení výsledku hospodaření se vedle nepříznivých makroekonomických vlivů projeví hlavně nízké ceny zemědělských výrobců a rozevírání cenových nůžek, řekl ČTK už dříve předseda zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Lépe než rok předtím skončil letošek prý u mléka, kvůli jehož snižujícím se farmářským cenám chtějí zemědělci demonstrovat. Hodnota produkce mléka dosáhla dle prvních odhadů 22 miliard korun, což je o miliardu více než vloni. Zvýšení je také u produkce drůbeže a technických plodin, jako jsou řepka a mák. Naopak asi desetinový pokles vykazují obiloviny a skot.

V důsledku nadprůměrné úrody v celé Evropě je na trhu obilí nadbytek a jeho ceny jsou výrazně nižší než v loňském roce, stagnuje také světový trh s mlékem. Přitom náklady zemědělcům proti loňsku stouply, uvádějí farmáři.

Podle informací Eura v žebříčku Eurostatu, který zveřejnil první odhad meziroční změny reálných příjmů na pracovníka v zemědělství v evropské sedmadvacítce, Česko skončilo na jedenácté příčce. S poklesem příjmů o 4,6 procenta je zhruba na úrovni unijního průměru, který činí 4,3 procenta.

Rok předtím se příjmy v EU zvýšily o necelých pět procent, přičemž Česko se s pětinovým růstem umístilo jako druhé. Jedničkou a dvojkou v hodnocení Eurostatu za letošní rok jsou Bulharsko a Rumunsko, uvedlo Euro. Na opačném konci žebříčku je Belgie s čtvrtinovým meziročním propadem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK