Kyjev: Ukrajina zaplatila Rusku dluh dvě miliardy USD za plyn

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 30. prosince (ČTK) - Ukrajina splatila celou dlužnou částku dvou miliard dolarů (asi 38 miliard Kč) za dodaný ruský plyn. Prohlásil to ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Měl by tak skončit spor o dluh, v němž Moskva hrozila, že Ukrajině od Nového roku zastaví dodávky plynu.

"Byla dodána splátka nejen za listopad, ale i za prosinec," uvedl Juščenko na webové stránce svého úřadu. Dodal, že splacení dluhu nyní umožňuje uzavřít s Ruskem dohodu o dodávkách a cenách na příští rok. Ruský plynárenský podnik Gazprom však uvedl, že peníze zatím ještě nedostal.

Ukrajinská vláda dnes pověřila státní podnik Naftogaz, aby zaplatil ruskému plynárenskému koncernu Gazprom dlužnou částku a peníze si na to půjčil od domácích státních bank. Konflikt hrozil narušit dodávky do zemí Evropské unie včetně České republiky.

Obě strany se nyní musí dohodnout na podmínkách dodávek na příští rok, zejména na ceně. Ukrajina letos platila za ruský plyn 179,50 dolaru za 1000 krychlových metrů, necelou polovinu toho, co platí evropští zákazníci. Gazprom však chce pro příští rok cenu podstatně zvýšit, na 418 dolarů.

Zastavení dodávek Ukrajině by mohlo narušit tranzit plynu odběratelům ve střední a západní Evropě, podobně jako se to stalo počátkem roku 2006. Přes Ukrajinu do Evropy putuje 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Gazprom je důležitým dodavatelem zemního plynu i do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK