Wall St zřejmě zahájí rok smíšeně s nízkými objemy

02.01.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pátek zřejmě vstoupí do nového roku 2009 bez větších změn při poklidném obchodování, přičemž investoři budou sledovat plán...

...pobídek přicházející vlády na podporu největší světové ekonomiky.

Objemy obchodů během první seance roku zřejmě budou velmi nízké, neboť po novoročním svátku a před víkendem přišlo do práce nemnoho investorů.

Analytici trhu, kteří v obavách ze zdlouhavé a hluboké recese zažili nejhorší rok od 30.let minulého století, se nyní snaží soustředit na to, co dalšího může přinést nový rok.

"To, co se stalo, je pěkně šokující, ale to musíte nechat plavat a přemýšlet, kam se ekonomika a byznys vydají dál," řekla Kim Caugheyová, akciová analytička ze společnosti Fort Pitt Capital Group v Pittsburghu.

Investoři podle ní teď pozorně vyhlížejí další signály, jež by mohly napovědět, jakým způsobem se zvolený prezident Barack Obama pokusí vzkřísit americkou ekonomiku z nejhoršího propadu za mnoho desítek let.

Obama se má v pondělí setkat s představiteli Kongresu, aby jednali o jeho plánu ekonomických pobídek. Někteří republikáni se obávají, že by jejich demokratičtí oponenti mohli tento plán navýšit až na 1 bilion dolarů.

Investoři budou pozorně sledovat také výsledek průzkumu průmyslové aktivity ve Spojených státech. Index Institutu řízení zásob (ISM) vyjde v 16:00 SEČ a trh čeká prohloubení 26letého minima na 35,5 bodu z listopadových 36,2 bodu.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SEČ rostly o 0,2 procenta, zatímco futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 0,3 procenta.

Americké burzy ve středu před Novým rokem vzrostly. Index blue chips Dow Jones <.DJI> se tak zotavil již téměř o 22 procent z 11letého minima, jež si zapsal na konci listopadu, což vzbudilo určité naděje, že akciový trh by už mohl mít nejhorší propady za sebou.

Za celý loňský rok index blue chips Dow Jones klesl o 33,8 procenta, což je nejhorší výkon od roku 1931. Index S&P spadl o 38,5 procenta a technologický Nasdaq si zapsal nejhorší ztrátu ve své historii, když sletěl o 40,5 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK