Ukrajinský Naftogaz prý Gazpromu splatil loňské dluhy za plyn

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 3. ledna (ČTK) - Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz prý ruskému plynárenskému gigantu Gazprom splatila všechny loňské dluhy za plyn. Firma to dnes podle agentury Reuters uvedla ve svém prohlášení. Dluhy jsou jednou z příčin současných rusko-ukrajinských sporů ohledně dodávek plynu. Gazprom je zejména kvůli nim ve čtvrtek Ukrajině přerušil.

Naftogaz dnes vyzval Gazprom k návratu k jednacímu stolu. Ve sporu se angažuje i české předsednictví Evropské unie, které vyzvalo k urychlenému obnovení dodávek plynu mezi oběma zeměmi poté, co v pátek poklesly dodávky i do některých dalších evropských zemí. Výkonný ředitel společnosti Gazprom Export Alexandr Medveděv dnes ale na tiskové konferenci v Praze označil tvrzení Naftogazu o uhrazení dluhů za lež a zatím další jednání vyloučil.

V pátek oznámily mírný pokles tlaku v plynovodu vedoucím přes Ukrajinu Slovenský plynárenský průmysl, maďarská ropná a plynárenská společnost MOL a polské plynárenské podniky. Rumunský provozovatel plynovodu Transgaz pocítil náhlý pokles dodávek o 30 až 40 procent. Dnes se k těmto zemím přidalo Bulharsko. Šéf bulharského státního plynárenského monopolu Bulgargaz uvedl, že dodávky zemního plynu z Ruska klesají, avšak zatím se nesnížily na kritickou úroveň.

Gazprom obvinil také Kyjev, že nelegálně odebírá dodávky určené pro zákazníky v Evropě. Naftogaz to dnes popřel, a naopak uvedl, že musí využívat část vlastního plynu, aby udržel systém do Evropy v provozu.

Naftogaz dnes také označil jednání Gazpromu za vydírání. "Společnost se domnívá, že postup Gazpromu porušuje mezinárodní praktiky vedení jednání, všeobecně přijaté principy podnikání a rovná se energetickému vydírání a ekonomickému tlaku," uvádí se v prohlášení. Medveděv dnes naopak obvinil z vydírání Ukrajinu s tím, že za problémy může ona, protože selhala v roli tranzitní země.

Česká republika jako předsednická země hodlá spolu s Evropskou komisí aktivně jednat se všemi členskými zeměmi EU, a to již na počátku příštího týdne, a dohodnout se na dalších společných krocích. V pondělí se mimořádně sejdou zástupci vyslanců členských států v EU, schůzka má mít však podle jednoho z mluvčích české mise při EU Radka Honzáka především informativní charakter. Medvěděv dnes navíc bude v Praze jednat s vicepremiérem Alexandrem Vondrou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK