Gazprom: Ukrajina selhala v roli tranzitní země

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Ukrajina podle ruského energetického gigantu Gazprom selhala ve své roli tranzitní země, a může proto za současné problémy v dodávkách plynu do některých evropských zemí. Novinářům v Praze to dnes řekl výkonný ředitel firmy Gazprom Export Alexandr Medveděv. Uvedl, že Evropská unie by měla tlačit na využití mezinárodních energetických smluv, a tím přinutit Ukrajinu, aby nebránila tranzitu plynu. Podle Gazpromu závazky vůči EU musejí být dodrženy. Medveděv též doufá, že se situace brzy vyřeší.

Gazprom ve čtvrtek kvůli sporům s Ukrajinou přerušil dodávky plynu do této země, což následně snížilo i objem dodávek a způsobilo pokles tlaku v plynovodech v jiných státech. Medveděv odmítl tvrzení ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz o splacení dluhů. Podle Medveděva ukrajinský partner nezaplatil a nyní plyn "krade".

Právě dluhy jsou jednou z příčin současných rusko-ukrajinských sporů ohledně dodávek plynu. Gazprom je zejména kvůli nim ve čtvrtek Ukrajině přerušil. Naftogaz dnes vyzval Gazprom k návratu k jednacímu stolu, ovšem Medveděv tvrdí, že s Gazpromem naopak Naftogaz nechce hovořit. "Gazprom je připraven k jednání," zdůraznil Medveděv. "Hrají s námi politickou hru," prohlásil na adresu Ukrajiny. Ukrajina podle Medveděva "vydírá" Rusko i EU. Ukrajinský Naftogaz dnes zase z vydírání obvinil Gazprom.

Ve sporu se angažuje i české předsednictví Evropské unie, dnes se v Praze Medveděv setká s vicepremiérem pro EU Alexandrem Vondrou. Podle českého ministerstva průmyslu Ukrajina slibovala, že dostojí svým závazkům. Jiří Filippi z odboru plynu ministerstva řekl, se české předsednictví EU do řešení zapojuje. "Ale nechceme plnit roli mediátora," uvedl. Do vyřešení rusko-ukrajinského sporu se chce podle něj vložit i šéf Evropské komise José Barroso. Filippi dodal, že Ukrajina nyní nemá dostatek plynu v zásobnících a že denní potřeba země je 300 milionů kubických metrů, přičemž země produkuje jen kolem 58 milionů.

Pokles plynu zaznamenalo například Rumunsko nebo Bulharsko. České předsednictví Evropské unie v pátek v reakci na omezené zásobování některých zemí vyzvalo k urychlenému obnovení dodávek plynu mezi Ukrajinou a Ruskem. Jablkem sváru obou zemí se jeví ukrajinský dluh za dřívější dodávky, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK