Ve slovenských obchodech dle ankety stouply platby v eurech

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 3. ledna (ČTK) - Slováci si první pracovní den po zavedení eura vyzkoušeli placení novou měnou ve větším množství než na Nový rok. Vyplývá to z pátečního průzkumu Eurobarometr, který dnes zveřejnila Evropská komise. První lednový den platilo v prodejnách v hotovosti výlučně eury jen jedno procento lidí. V pátek to bylo již 18 procent. Nadále ale převažovaly platby v korunách.

Výlučně ve slovenské měně platily v pátek v hotovosti v obchodech stále více než tři čtvrtiny lidí (77 procent), první den roku 2009 to však bylo ještě 93 procent účastníků ankety.

Pátek byl první den, který prověřil připravenost obchodníků na novou měnu. Ve čtvrtek na Nový rok měla většina obchodů kvůli státnímu svátku zavřeno. Obchodníci většinou vážnější problémy se zavedením eura nehlásí. Část obchodů ale zůstala kvůli dovoleným i obavám z nové měny stále zavřená a v některých obchodech se tvořily delší fronty.

Aktuální průzkum dnes zveřejnila EK na své internetové stránce. Účastnilo se ho 336 respondentů.

Slováci mohou ještě platit v obchodech korunami prvních 16 lednových dní. Obchodníci by však měli vracet již jen eura, pokud se prodávající a zákazník společně nedohodnou na vrácení v korunách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK