Obama naléhá na rychlé přijetí svého hospodářského plánu

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. ledna (ČTK) - Barack Obama, který se 20. ledna stane americkým prezidentem, dnes vyzval Kongres, aby se urychleně zabýval jeho návrhy na hospodářské oživení. Řekl, že USA teď stojí před výzvami, které ohrožují jejich hospodářství a "sny do budoucnosti". V týdenním rozhlasovém a internetovém poselství uvedl, že nebude-li se jednat rychle, hrozí zemi ještě hlubší hospodářský pokles a dvojciferná nezaměstnanost.

Obama oznámil jen málo podrobností o svém plánu, který ještě nebyl zveřejněn, ale jehož uskutečnění by podle tisku mělo stát 675 až 765 miliard dolarů (13,5 až 15,5 bilionu korun). Agentury Reuters a AP napsaly, že republikáni už vyslovili znepokojení nad výší předpokládaných stimulů.

Obama řekl, že jeho prvořadý cíl je vytvořit tři miliony pracovních míst, z toho 80 procent v soukromém sektoru. Za nezbytné označil také dlouhodobé investice, které by měly zahrnovat obnovu silniční a dálniční sítě, renovaci škol a informatizaci zdravotního systému. Plán podle něho obsahuje také úlevy na přímých daních pro 95 procent amerických pracujících. Jak se bude hospodářství oživovat, musí být zajištěno snižování rozpočtového schodku.

Budoucí prezident řekl, že se příští týden ve Washingtonu setká s vedoucími představiteli Demokratické i Republikánské strany, aby s nimi o plánu jednal. Nynější problémy podle něho "nejsou problémy demokratů nebo republikánů, ale problémy Spojených států" a je nutno jim čelit společně.

Republikáni v Kongresu ale podle Reuters upozorňují, že by se nemělo utrácet příliš mnoho na vládou financované projekty a že plán by neměl projít Kongresem bez patřičného prozkoumání.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK