Ukrajina varuje před problémy s dodávkami plynu do Evropy

03.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 3. ledna (ČTK) - Ukrajina varovala před vážnými problémy s tranzitem plynu do zemí Evropské unie, pokud nebude spor s Ruskem o dodávky plynu vyřešen do deseti až 15 dnů. Gazprom ve čtvrtek kvůli sporům s Ukrajinou přerušil dodávky plynu do této země.

"Pokud v příštích deseti až 15 dnech nebude problém vyřešen, mohou se vyskytnout vážné problémy a přerušení dodávek plynu přes území Ukrajiny," řekl na tiskové konferenci zmocněnec prezidenta Viktora Juščenka pro energetickou bezpečnost Bohdan Sokolovsky.

Šéf Naftogazu Oleh Dubyna dnes ale podle ruské agentury RIA Novosti oznámil, že delegace ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz "je připravena odcestovat do Ruska kvůli podepsání kontraktů" na dodávky plynu od ruského koncernu Gazprom. Gazprom zareagoval prohlášením, že dosud není informován, kdy Ukrajinci dorazí.

Představitelé Gazpromu a Naftogazu jednali naposledy v Moskvě o silvestrovské noci, ale jednání skončila bezvýsledně. Následující den Gazprom uzavřel kohoutky s plynem ukrajinským odběratelům.

Tranzit plynu do Evropy před ukrajinské území pokračuje, ale v pátek odběratelé zaznamenali částečné snížení tlaku v dodávkách. Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv dnes v Praze obvinil ukrajinskou stranu, že z přepravy plynu pro evropské zákazníky neoprávněně odebírá denně 35 milionů metrů krychlových plynu. Naftogaz dříve oznámil, že z technických příčin je nucen odebírat 21 milionů metrů krychlových, aby udržela plynovody v chodu.

Gazprom byl podle agentury ITAR-TASS kvůli ukrajinským odběrům nucen zvýšit dodávky plynu evropským odběratelům prostřednictvím plynovodů obcházejících Ukrajinu o 32 milionů metrů krychlových.

Naftogaz podle svého mluvčího počítá s tím, že k dohodě s Gazpromem dospěje v době okolo pravoslavných Vánoc, tedy 7. ledna. "Doufáme, že rozhovory nepotrvají do března a na Vánoce dosáhneme kontraktů. Předpokládám, že se podaří se domluvit. Ale bude to spíše na státní, politické úrovni než na úrovni podniků,"" řekl mluvčí v rozhlasové stanici Echo Moskvy.

Ukrajina i Rusko podle mluvčího na tranzitu plynu přes ukrajinské území pro evropské zákazníky "závisí ve stejné míře", a proto i ústupky by měly být vzájemné. Mluvčí naznačil, že za určitých okolností by Ukrajina mohla souhlasit se zachováním tranzitních poplatků v dosavadní výši 1,7 dolaru za přepravu 1000 metrů krychlových plynu na 100 kilometrů.

Jablkem sváru mezi oběma zeměmi se jeví ukrajinský dluh za dřívější dodávky, který Gazprom i s pokutou vyčísluje na 2,1 miliardy dolarů, nová cena plynu pro letošní rok a výše poplatků za tranzit plynu do Evropy. Splátka 1,5 miliardy dolarů od Naftogazu má na účet Gazpromu dorazit až po novoročních svátcích 11. ledna, kdy vzhledem k smluvní pokutě bude ukrajinský dluh podle Gazpromu činit 614 milionů dolarů.

Loni Ukrajinci platili za ruský plyn 179,50 dolaru za 1000 metrů krychlových, necelou polovinu co zákazníci v Evropě. Gazprom ve středu nabídl 250 dolarů za tisíc metrů krychlových. To však Ukrajinci odmítli, protože Rusové požadovali tranzitní poplatky v dosavadní výši 1,7 dolaru za tisíc krychlových metrů a 100 kilometrů. Naftogaz by na transakci prý tratil půl miliardy dolarů.

Kyjev zpočátku navrhoval 201 dolarů za 1000 metrů krychlových, ale zvýšení tranzitních poplatků na nejméně dva dolary. Posléze však nabídku zvýšil na 235 dolarů při tranzitním poplatku 1,8 dolaru, což však Gazprom neuspokojilo.

Nyní Gazprom podle šéfa firmy Alexeje Millera požaduje za obnovení dodávek tržní cenu 418 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK