Albatros dostal od ÚOHS pokutu 313.000 Kč za chybné smlouvy

20.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. ledna (ČTK) - Společnost Albatros dostala pokutu 313.000 korun za špatné smlouvy se svými odběrateli. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes sdělil jeho předseda Martin Pecina. Sankci Albatros dostal mimo jiné za to, že při prodeji knihy Harry Potter a relikvie smrti znevýhodnil hypermarkety před klasickými knihkupectvími. Pokuta mohla být až v řádu milionů, firma ale spolupracovala a smlouvy opravila.

Pochybnosti o praktikách nakladatelství Albatros úřad získal právě při prověřování prodeje knihy Harry Potter a relikvie smrti. Správní řízení se však netýkalo pouze této knihy, ale obecně vertikálních dohod mezi Albatrosem a jeho odběrateli.

"Řízení prokázalo, že Albatros uzavíral a plnil zakázané dohody o omezení okruhu osob, jimž je odběratel oprávněn dále dodávat zboží," uvedl Pecina. Nakladatelství podle ÚOHS tyto dohody uzavíralo od roku 2001, většina z nich však neměla významnější dopad na trh.

Závažné však bylo porušení zákona v případě knihy Harry Potter a relikvie smrti. Albatros se ve smlouvách snažil zamezit distribuci knihy do hypermarketů, a tím zvýhodnil knihkupce. "Zkušenosti ukazují, že hypermarkety jsou nositeli slev knih pro zákazníky, kdežto tradiční knihkupci většinou dodržují doporučené prodejní ceny," poznamenal Pecina.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK