Koruna klesla na 21,47 Kč/EUR, k euru mírněji na 27,75 Kč

20.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Česká měna dnes ztrácela. Vůči dolaru klesla výrazněji, po 17:00 se obchodovala na 21,47 Kč/USD. K euru koruna oslabila o několik haléřů na závěrečných 27,75 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Během dnešního dne na korunu postupně dolehl negativní vývoj kurzu akcií ve světě, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Kurz se pokoušel o hranici 28,00 Kč/EUR, jíž ale těsně nedosáhl. Pro korunu to znamená jen lehčí ztráty. Domácí zprávy trh nepřiměly k výraznější reakci, ať už šlo o horší data o vývoji maloobchodu, nebo o prohlášení premiéra Topolánka a ministra financí Kalouska k české ekonomice, dodal.

Výhled české ekonomiky je nepříznivý a testování hladiny 28,00 Kč/EUR je jen otázkou času, míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Na prolomení této hladiny by však tento týden již nesázel. Před hladinou 28,00 Kč/EUR totiž podle něj může přijít dost zajišťovacích operací, které korunu zpevní.

Dolar pokračuje ve své jízdě, která ho dostala už pod 1,2900 za euro. Zatím šlo jen o opatrné nahlédnutí, ale kurz se drží stále blízko na 1,2920 USD/EUR. Euru podle Vlka nepomohl lepší německý index ZEW, naopak pokračují obavy z dalšího zhoršování ratingů napříč eurozónou. V USA žádná data na programu nebyla, mírně pozitivní odezvu na dolaru může mít inaugurace nového prezidenta, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK