General Electric klesl zisk o 44 pct, podle odhadů

23.01.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Americký konglomerát General Electric <GE.N> v pátek vykázal propad čtvrtletního zisku o 44 procent, v souladu s odhady Wall Street, a...

...uzavřel tak jeden z nejtvrdších roků ve své 117leté historii.

Zisk finanční divize GE Capital spadl o 67 procent, zatímco zisk v oblasti osvětlení a domácích spotřebičů se zřítil o 86 procent. Výsledky se naopak zlepšily ve dvou divizích pro infrastrukturu, které produkují turbíny a motory.

Největší světový výrobce tryskových motorů a elektrických turbín uvedl, že zisk celé skupiny ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 3,72 miliardy dolarů čili 35 centů na akcii ze 6,7 miliardy neboli 66 centů na akcii před rokem.

Po vyloučení jednorázových položek výsledky naplnily odhady analytiků oslovených Reuters Estimates.

Tržby klesly o 4,8 procenta na 46,2 miliardy dolarů.

Skupinu GE, která také provozuje televizní síť NBC či poskytuje komerční finanční služby, tvrdě zasáhla globální finanční krize. Ta srazila výsledky její divize GE Capital a mnozí na Wall Street si kladou otázku, zda by nemohla přijít o hodnocení dluhu stupněm AAA.

Akcie General Electric se za poslední rok propadly přibližně o 60 procent, zatímco index blue chips Dow Jones <.DJI> odepsal zhruba o 32 procent, a smazaly tak z tržní hodnoty společnosti okolo 200 miliard dolarů.

[BOSTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK