ČSOB Leasing loni půjčil klientům 22 mld. Kč

26.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Společnost ČSOB Leasing, která je s patnáctiprocentním podílem největší leasingovou firmou na českém trhu, financovala v roce 2008 čtvrtletí automobily, nákladní vozy, stroje a zařízení za 22 miliard korun. Je to o 13,5 procenta méně než v roce 2007. Finanční leasing klesl o 37 procent, operativní leasing vzrostl o 56 procent, spotřebitelské úvěry o 52 procent. Firma to dnes oznámila ČTK. Ostatní společnosti na trhu výsledky zatím nezveřejnily.

"Neznáme ještě celkový objem leasingového trhu za loňský rok, ale lze předpokládat jeho pokles zhruba o 20 procent, zejména v důsledku změny chování zákazníků těsně před zavedením a po zavedení daňové reformy a celkového zhoršení ekonomické situace v ČR," uvedl generální ředitel ČSOB Leasing Karel Bouček.

Letos podle něj lze očekávat větší zdrženlivost občanů a podniků při nových investicích, a tedy i pokles poptávky jejich financování. Na druhé straně věří, že význam finančního leasingu letos v souvislosti s menší ochotou bankovních ústavů k půjčování peněz lidem i firmám poroste. "Leasing je již nyní často jediným prostředkem naplnění investičních záměrů zejména malých a středních firem či začínajících podnikatelů," dodal Bouček.

Loňský objem obchodů v oblasti leasingového financování byl prý ovlivněn zavedením daňové reformy na počátku roku 2008. Významná část zákazníků tak vyřešila své aktuální potřeby formou leasingového financování ještě na konci roku 2007, kdy platil původní daňový režim. Nasvědčuje tomu i enormně vysoký objem obchodů v prosinci 2007. V období prvních tří čtvrtletí roku 2008 dosahovala ČSOB Leasing přibližně stejného objemu obchodů jako v předchozím roce.

ČSOB Leasing je stoprocentní dceřinou společností Československé obchodní banky, členem skupiny ČSOB a mezinárodní finanční skupiny KBC. ČSOB Leasing je univerzální leasingová společnost a od roku 2001 zaujímá první místo mezi leasingovými společnostmi na domácím trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK