Wall St vzrostl; výsledky AmEx a dalších uklidnily

28.01.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý stouply, indexy S&P 500 a Nasdaq dokonce třetí den v řadě, když z firemního sektoru přišly nyní spíše neobvyklé...

...dobré zprávy, včetně čísel American Express <AXP.N>, jež neutralizovaly čerstvé známky setrvalých chmur mezi spotřebiteli.

American Express vyskočil téměř o 10 procent, a stal se nejsilnější oporou indexu blue chips Dow Jones poté, co tento vydavatel kreditních karet vykázal kvartální zisk nad odhady analytiků.

Technologickému sektoru poskytl vítanou vzpruhu výrobce čipů Texas Instruments <TXN.N>, jenž stoupl o 3,7 procenta poté, co jeho kvartální zisk klesl méně, než se trh obával. Dílčí technologický index Philadelphia Semiconductor <.SOXX> přidal 3,5 procenta a zapsal si první letošní šňůru třídenního růstu.

Analytici uvedli, že investoři se začínají dívat za některé temné zprávy v naději spojené s úsilím o stabilizaci ekonomiky.

"Trh byl tak dole, že když se objeví bezproblémové zprávy, dochází k jistým skokům," řekl David Katz, šéf investic u Matrix Asset Advisors. "V případě American Express se lidé chystali na pohromu. Ačkoli ta čísla byla slabá, pohroma to není."

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v lednu oproti očekávání klesla na čerstvé historické minimum, když zkroušený sektor bydlení a čím dál horší vyhlídky na trhu práce udržovaly zemi v temné náladě, ukázala zpráva skupiny Conference Board [ID:nSCH754389].

Index Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,72 procenta na 8174,73 bodu, širší Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 1,09 procenta na 845,71 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 1,04 procenta na 1504,90 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK