Wall St. stoupl; Kongres se shodl na ekon.balíčku

12.02.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu po rozkolísané seanci stouply poté, co zákonodárci dospěli ke kompromisu ohledně podpůrného balíčku v objemu 789...

...miliard dolarů. Ten je vnímán jako klíčový pro oživení ekonomiky zasažené recesí.

Šéf demokratických senátorů Harry Reid řekl, že se podařilo překonat rozdíly mezi verzemi balíčku schválenými v obou komorách Kongresu, a hlasování o konečné podobě návrhu by mohlo přijít již ve čtvrtek.

"Určitě potřebovali někam zamknout pár republikánů, aby to prošlo," řekl Marc Pado, stratég amerického trhu z Cantor Fitzgerald & Co.

"Skutečnost, že byli schopni kompromisu, stačila k tomu, aby se trh včera nadechl. Myslím, že tohle pomohlo trhu k obratu."

Akcie během dne oscilovaly mezi kladným a záporným teritoriem, když je tížil propad cen ropy a pokles technologických titulů. V závěru se jim díky balíčku podařilo udržet skromné zisky.

Bankovní tituly, jež celý den rostly díky zájemcům o levné nákupy, kteří přišli po úterním propadu tohoto sektoru o 14 procent, rozšířily zisky trhu díky naději, že podpůrný balíček povzbudí ekonomiku. Bankovní index KBW <.BKX> přidal 6 procent.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> posílil o 0,64 procenta na 7939,53 bodu, širší Standard & Poor's 500 <.SPX> si připsal 0,80 procenta na 833,74 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,38 procenta na 1530,50 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK