Jihlavský Bosch zkrátí výrobu z pěti dnů v týdnu na čtyři

12.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 12. února (ČTK) - Jihlavský podnik Bosch Diesel omezí od března svoji výrobu ze současných pěti dnů v týdnu na čtyři, protože stále nemá dostatečné množství zakázek. Opatření bude platit do srpna. Úměrně tomu bude zaměstnancům snížen měsíční plat, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Kateřina Šimonová. Dodala, že zkrácením pracovního týdne chce firma předejít hromadnému propouštění.

Největší podnik na Vysočině zaměstnává ve výrobě autodílů kolem 5600 lidí, s výpadky zakázek se potýká od loňska. V minulém roce kvůli tomu bylo propuštěno 425 stálých pracovníků.

"Firma se pokouší najít řešení, které pomůže překlenout současnou situaci na automobilovém trhu, přitom nebude znamenat hromadné propouštění," uvedla v tiskové zprávě Šimonová. Podle ní se vedení podniku dohodlo na dalším postupu s odboráři. Krácení pracovní doby se bude týkat dělníků i úředníků. Volným dnem bude pondělí, protože všechny partnerské výrobní závody Bosch ruší pondělní směny, dodala mluvčí.

Navíc bude koncem tohoto měsíce v jihlavském závodě Bosch po tři dny hromadná dovolená, a to 20., 26. a 27. února. Při případných dalších odstávkách budou zaměstnanci pobírat 75 procent průměrného platu.

Bosch v Jihlavě vyrábí čerpadla pro dieselové motory. Nižší objednávky od výrobců z automobilového průmyslu má od loňského června. Stejně jako několik dalších výrobců autodílů v kraji zastavil Bosch výrobu v polovině loňského prosince. Lidé se do práce vrátili 5. ledna, odstávky ale pokračovaly.

Nucené volno dostávali v posledních měsících na Vysočině zaměstnanci řady podniků závislých na automobilovém průmyslu. O zkrácení pracovního týdne na čtyři dny nyní údajně uvažuje také jihlavský Motorpal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK