Na BCPP nejvíce klesly akcie firmy Unipetrol, které odstoupil šéf

13.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. února (ČTK) - Akcie petrochemického holdingu Unipetrol na pražské burze oslabily o 2,96 procenta na 129,5 koruny, co bylo nejvíce z předních emisí. Prodejní tlak podle makléřů přišel po oznámení odstoupení šéfa Unipetrolu. Před zveřejněním zprávy akcie Unipetrolu stagnovaly. Celý akciový trh podle hlavního indexu PX ztratil 0,33 procenta na nové 3,5měsíční minimum 723,7 bodu.

Šéf Unipetrolu François Vleugels rezignoval na dnešním jednání dozorčí rady firmy. Důvod nebyl zveřejněn. "Rychlá výměna na nejvyšším postu může znamenat nespokojenost hlavního akcionáře s výsledky či dokonce se směřováním společnosti," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Novým generálním ředitelem Unipetrolu byl jmenován Krzysztof Urbanowicz.

Investoři dále prodávali akcie operátora Telefónica O2, jejich cena se snížila o 1,81 procenta na 405,8 koruny. Největším tempem vzrostly akcie mediální skupiny CME, které uzavřely výše o 2,04 procenta na 200 korun.

Rozdílně si vedly banky. Akcie skupiny Erste Bank, do které patří Česká spořitelna, přidaly 0,87 procenta na 278,5 koruny a odpoutaly se od svého minima. Akcie Komerční banky naopak klesly o 0,84 procenta na 2119 korun.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, přidaly 0,8 procenta na 690,5 koruny. Podíl státu v ČEZ stoupl na téměř 70 procent. Stalo se tak po snížení základního kapitálu o 5,4 miliardy korun na skoro 54 miliard korun. Příslušný soud ve čtvrtek zapsal do obchodního rejstříku snížení základního kapitálu formou zrušení 54 milionu kusů akcií ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK