Pozor na podvodníky u bankomatů !

25.03.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V poslední době se často objevují případy lidí, kteří byli nějak okradeni v souvislosti s výběry z bankomatů platebními kartami. A nyní tu máme zase jeden trik zlodějů, jak Vás obrat.

Podvodníci si vyhlédnou osamělého člověka u bankomatu, počkají až začne s výběrem peněz. Když naťuká PIN, objeví se na scéně. Vydávají se za opraváře bankomatu. Vykládají historku, že bankomat má rozbitý podavač karet a zrovna ho opravují. Poradí vybírajícímu, aby transakci výběru peněz stornoval tlačítkem STORNO, protože tak karta možná vyjede a bankomat kartu "nesežere". A když ano, tak že mu ji vydají, protože mají klíče od bankomatu.
Vybírající obvykle operaci SÁM stornuje. Bankomat zahlásí, že operace byla stornována a bez problémů vydá kartu. Teď nastává chvíle podvodníka, který začne nenápadně postávat blízko bankomatu a odvádí pozornost vybírajícího. Oběť si ničeho nevšimne, ale potom při kontrole zjišťuje, že mu chybí 4.000 Kč.
A jak to podvodníci dělají ? I když se ukončí transakce (hláška na obrazovce) a vyjede karta, je pak několik kritických vteřin než se uvnitř bankomatu transakce skutečně ukončí. V této době lze stiskem jakéhokoliv tlačítka aktivovat obrazovku tak, že se objeví panel s nabídkou částek k výběru. To je ta kritická doba, kdy neznámý podvodník přiskočí k automatu a za stálého odvádění pozornosti vybírajícího naučeným chmatem aktivuje nejvyšší možný výběr 4000,- (tlačítko "jiný výběr" je pro něj nepoužitelné, protože by nestihl nenápadně vyťukat částku). Potom se motá kolem otvoru, kde vyjíždí peníze. A peníze má v kapse.
Mějte na paměti, že zásadní pravidlo říká, že NIKDO nemá právo přerušit transakci klienta u bankomatu. Pracovníci údržby bankomatů zásadně nikdy nevstupují do transakcí klientů a to ani tehdy, pokud jdou doplnit hotovost či opravit bankomat. Je-li bankomat z jakéhokoli důvodu mimo provoz, vždy to klientům oznamuje obrazovka bankomatu nápisem: Litujeme, dočasně mimo provoz.
Je to obdobné jako u kapsářů, podvodníkům stačí bleskurychlá reakce a odvedení pozornosti oběti. Může se to stát každému. V současnosti se objevili tyto praktiky zlodějů zatím pouze v Praze, ale je možné, že rozšiřují své pole působnosti. Takže si dávejte pozor na různé "opraváře bankomatů".

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ