Jakou výkonnost očekáváme v jednotlivých odvětvích?

27.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve světě jsou momentálně horkým tématem akcie, protože mnoho firem vykazuje finanční výsledky. Hodláte do akcií investovat a zajímá vás, jaká odvětví jsou nejlépe chráněna proti současné ekonomické situaci?

Které jsou rozhodující faktory při výběru odvětví a jednotlivé akcie? To jsou otázky, na které se vám pokusí odpovědět následující analýza. Domníváme se, že rok 2009 bude rokem poklesu cenové hladiny v mnoha ekonomikách, tzv. deflace. Naším východiskem bylo hledání odvětví, která jsou nejlépe chráněna proti zpomalující inflaci (tzv. dezinflaci). Předpokladem pak bylo zaujmutí dlouhé pozice.

Dříve, než se podíváme na investiční doporučení, zopakujme si ještě pojmy “dlouhá“ a “krátká pozice“.

Když si obchodník koupí kontrakt tak se říká, že vstoupil do dlouhé pozice, založil dlouhou pozici Vstoupit do dlouhé pozice ve futures kontraktech znamená, že si obchodník myslí, že cena poroste a on je ochoten na to vsadit tím, že si koupí kontrakt.

Opozitem od dlouhé pozice je krátká pozice (short position). Když je obchodník short (krátký), pak si myslí, že cena kontraktů bude klesat. Krátká pozice je vlastnění kontraktů, které byly prodány v předpokladu nižších cen v blízké budoucnosti. Obchodník doufá, že kontrakty nakoupí (zlikviduje) později na nižších cenách a tím pádem vydělá. Obchodník je short, pokud nejdřív prodá kontrakt.


Rozhodující kritéria při výběru odvětví a jednotlivé akcie


Finanční účinek by měl být důležitým kritériem při volbě akcií a odvětví, když vstupujeme do dezinflace. Každý dluh je špatný dluh, a tak u společností s nízkým poměrem samofinancování by mělo docházet ke spotřebovávání příjmů na platby úroků a v některých případech by mohlo vyústit v problémy s platbami úroků v případě velkých poklesů příjmu. Cyklická odvětví s velkým zadlužením vypadají nejriskantněji. U nich je riziko velkého silného poklesu příjmů velké, v době kdy se dostáváme do dezinflace a z důvodu recese je obzvláště obtížné odůvodňovat a udržovat vysoké úrovně dluhů.

Druhou vlastností, které je nejlepší se vyhnout v dezinflačním prostředí, je vystavení se investičnímu cyklu. Dezinflace vytváří začarovaný kruh a odrazuje společnosti od investování. Padající ceny dávají spotřebitelům podnět k odkládání nákupů a společnostem podnět k opožďování investic. Toto chování způsobuje ještě větší pokles cen, a tak celý proces začíná znovu.

Třetím kritériem jsou vládní výdaje. Výhodou angažovanosti se ve vládních výdajích je to, že mají tendenci být méně volatilní a často jsou proticyklické. Ačkoliv jsme stále daleko od hospodářské situace velké krize, politici na celém světě se již zabývají myšlenkami vládních výdajů k zachování pracovních míst a znovunastartování ekonomiky.

Poslední vlastností, které je nejlepší se vyhnout, je provozní leverage zejména kombinované s nízkými maržemi. Když padají úrovně cen,což je často doprovázeno podobně slabými prodejními objemy, tržby se pravděpodobně dostanou v dezinflačním prostředí pod tlak. Výsledkem je to, že mnoho společností bude pravděpodobně jen těžko dosahovat  rychlosti růstu prodejů potřebné k zachování marží.


Očekávaná vykonnost odvětví


Každé odvětví jsme ohodnotili podle výše uvedených kritérií pomocí -1, 0 nebo 1, podle jejich výkonnosti. Naším východiskem je to, že hledáme odvětví, která jsou nejlépe chráněna proti dezinflaci, za předpokladu, že jsme v dlouhé pozici. Proto, pokud je odvětví chráněno proti inflaci, obdrží hodnocení +1, pokud je méně dobré 0, a pokud je chráněno špatně, obdrží hodnocení -1. I když se zabýváme třemi různými burzami, rozhodli jsme hodnotit odvětví napříč trhy. To je kvůli obecnému charakteru kritérií.

Tabulka: Hodnocení očekávané výkonnosti odvětví v dezinflačním prostředí

Odvětví  Finanční  leverage  Cyklické vs. necyklické   Angažovanost státu   Operační lev. + nízké marže  Celkové skóre
Spotřební zboží   -1 -1 0 -1 -3
Běžné spotřební zboží   0 +1 0 +1 2
Energetika -1 -1 0 +1 -1
Finance 0 -1 0 +1 0
Zdravotnictví   +1 +1 +1 +1 4
Průmysl -1 -1 +1 -1 -2
Zdravotnictví   +1 +1 +1 +1 4
Informační Technologie   -1 -1 0 0 -2
Materiály   0 -1 0 -1 -2
Telekom 0 +1 0 +1 2
Infrastrukturní společnosti  -1 +1 0 +1 1

Zdroj: Saxo Bank Research

Pokud odvětví obdrží hodnocení mezi -4 a -1, očekáváme nižší výkonnost daného odvětví v porovnání s obecným trhem. Pokud odvětví obdrží hodnocení 0, je neutrální, a pokud obdrží hodnocení 1 až 4, očekáváme, že odvětví překoná obecný trh.


Doporučení


Jinými slovy, očekáváme, že si odvětví spotřební zboží volné, energetika, průmysl, materiály a informační technologie nepovedou ve srovnání s obecným trhem dobře. Finanční společnosti vidíme jako neutrální a od zdravotnictví, běžného spotřebního zboží, telekomunikací a infrastrukturních společností očekáváme lepší výsledky než od obecného trhu.

Protože jsme ohledně akcií pro rok 2009 medvědí, doporučujeme zůstat u short akcií, dokud se akciový trh v roce 2009 neodrazí.  Stejná kritéria jsme aplikovali pro výběry jednotlivých akcií a vybrali jsme pouze akcie s hodnocením -3 až -4 pro vstup do short pozic.

Short pozice doporučujeme u následujících akcií: Valeo (spotř. zboží volné) ), TUI Travel (spotř. zboží volné), OMV (energetika), Kuehne + Nagel (průmysl), Sage Group (informační technologie).

Autor pochází ze Saxo Bank. 

 

Další článkyDalší články autora:

Růst čínského HDP: 0 %?; Perspektivy růstu: Čekají nás tři slabé roky?; Vyplatí se v roce 2009 investovat do akcií?

Autor článku

Radim Dohnal


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE