VERZE 3-Zisk ČEZ v Q4 klesl o 56 pct hlavně kvůli MOL

03.03.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Čistý zisk ČEZ v Q4 klesá o 56 pct, pod odhady...

...trhu

* Zisk ovlivnilo snížení hodnoty podílu v MOL o 5,5 mld Kč

* ČEZ odloží zpětný odkup akcií, vidí naději na akvizice

* ČEZ čeká letos růst čistého zisku s menšinovými podíly o 6 pct na 50,2 mld Kč

(přidává komentáře analytiků, podrobnosti, souvislosti)

Jan Korselt

Čistý zisk ČEZ <CEZPsp.PR> ve čtvrtém kvartále propadl o 56 procent, a nesplnil tak odhady trhu, výsledek však ovlivnily jednorázové účetní položky a na provozní bázi zůstal jen lehce pod očekáváním.

Akcie energetické společnosti ale ztratily 4,5 procenta, když investory zklamal konzervativní výhled pro letošní rok a odložení zpětného odkupu akcií.

ČEZ v úterý oznámil, že mu čistý zisk připadající akcionářům spadl za poslední tři měsíce loňského roku na 5,63 miliardy korun ze 12,64 miliardy před rokem. Analytici dotázaní Reuters očekávali v průměru pokles zisku na 7,52 miliardy korun.

Do čisté marže společnosti se ve čtvrtém kvartále zakousla delší odstávka prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, která se protáhla kvůli dodatečným opravám.

Meziroční srovnání nicméně zkreslila řada jednorázových položek, z nichž především snížení hodnoty 7procentního podílu v maďarské ropné firmě MOL <MOLB.BU> ve výši 5,5 miliardy analytici plně nezapočetli do svých očekávání.

Přecenění má přitom ryze účetní charakter, protože ČEZ má opci na prodej akcií za pevnou cenu.

"Na úrovni provozních zisků ta čísla byla lehce pod odhady trhu, takže tam z toho žádné velké překvapení neplynulo," uvedl analytik Jakub Židoň z České spořitelny.

Provozní zisk ČEZ za poslední tři měsíce roku meziročně klesl o 19 procent na 11,96 miliardy korun, zatímco trh čekal výsledek 12,66 miliardy. Výnosy klesly o 2,5 procenta na 49,8 miliardy, a skončily pod odhadem ve výši 51,91 miliardy.

ZISK VZROSTE

ČEZ současně oznámil, že letos očekává 6procentní nárůst čistého zisku s menšinovými podíly na 50,2 miliardy korun, když předpokládá 6procentní navýšení výroby z vlastních zdrojů po stejně velkém snížení loni.

Kromě lepší výkonnosti jaderných elektráren Dukovany a Temelín počítá firma také s nárůstem výroby v uhelných zdrojích, což jí umožní levnější povolenky na emise oxidu uhličitého.

Letošní výhled by mohl ohrozit případný výraznější pokles cen elektřiny, který by se odrazil na zbývající otevřené prodejní pozici ČEZ, slabší spotřeba kvůli postupujícímu útlumu ekonomiky a možná zhoršená platební morálka odběratelů potýkajících se s finanční krizí.

Analytici nicméně uvedli, že výhled pokládají za příliš opatrný, protože ČEZ si většinu odbytu zajistil dříve, než ceny elektřiny na světových trzích propadly na stávající nízké úrovně.

"Výhled pokládám za trochu konzervativní, i když stále je tam riziko na straně poptávky po elektřině," řekl analytik Josef Němý z Komerční banky. "(Ale) očekával bych, že čistý zisk se meziročně zhorší v roce 2010, pokud ceny elektřiny zůstanou nízko."

Akcie ČEZ se obchodovaly ve 12:20 za 635 korun, proti pondělku slabší o 4,55 procenta, zatímco index pražské burzy PX <.PX> oslaboval o 1,9 procenta. Za poslední rok si titul pohoršil o 47,5 procenta, zatímco trh spadl o 58,9 procenta.

ZPĚTNÝ ODKUP SE ODKLÁDÁ

ČEZ také oznámil, že pozdrží plány na zpětný odkup až 10 procent akcií, který loni schválila valná hromada, neboť v období nynější ekonomické krize si chce ponechat dostatek hotovosti pro případné příležitosti k akvizicím.

"Období ekonomického poklesu tyto příležitosti nabízí, proto zahájení dalšího odkupu prozatím pozdržíme," uvedla firma ve zprávě. "ČEZ je připraven pokračovat ve zpětném odkupu akcií v duchu rozhodnutí valné hromady v momentě, kdy nebude mít dostatek zajímavých investičních příležitostí."

ČEZ minulý měsíc zrušil 10 procent akcií, které získal ve zpětném odkupu ukončeném loni v květnu.

Finanční ředitel Martin Novák dodal, že ČEZ nemění dividendovou politiku a hodlá dodržet výplatní poměr 50 až 60 procent loňského čistého zisku před odečtením menšinových podílů.

Představenstvo se však zatím neusneslo na tom, zda bude navrhovat dividendu u dolní či horní hranice tohoto pásma, dodal Novák na tiskové konferenci.

(Editoval: Martin Dokoupil)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK