Nikkei roste o 0,9 procenta; pomáhá čínská naděje

04.03.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Japonský index Nikkei ve středu stoupl o 0,9 procenta, a vymazal předchozí ztráty, když zpráva o navýšení podpůrných výdajů v Číně povzbudila...

...Hitachi Construction <6305.T> a další strojírenské tituly.

Maloobchodní firma Fast Retailing <9983.T> se stala tahounem indexu Nikkei díky solidním tržbám svého oděvního řetězce Uniqlo, zatímco vývozci jako Honda Motor <7267.T> sklouzli navzdory slabšímu jenu, když rostly obavy o poptávku zasaženou stále hlubší globální recesí.

"Zpráva z Číny je pozitivní, je to jediná země, která teď světové ekonomice pomáhá," řekl Micušige Akino z Ichiyoshi Investment Management.

"Pokud se čínská ekonomika zotaví, zlepší to situaci ve Spojených státech a nakonec i v exportem tažené japonské ekonomice."

Výše postavený představitel čínské plánovací komise ve středu uvedl, že Peking navýší výdaje například ve zpracování a infrastruktuře nad rámec 4 bilionů jüanů (584,7 miliardy dolarů) oznámených v listopadu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei <.N225> vzrostl na 7290,96 bodu poté, co klesal až o 1,7 procenta. Širší Topix <.TOPX> posílil o 0,7 procenta na 732,04 bodu.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK