HN: Majitelé Tipsportu prodají firmu Tipgames za miliardu korun

06.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Akcionáři společnosti Tipsport, jedničky kurzových sázek v Česku, se rozhodli prodat firmu Tipgames, která v tuzemsku provozuje herní zařízení a je majitelem 70 sportbarů. Píšou o tom Hospodářské noviny. Prodejem firmy byla pověřena společnost Redbaenk. Podle jejího zástupce Richarda Koláře by hodnota transakce měla převýšit miliardu korun, píše deník.

"Chceme se naplno věnovat kurzovým sázkám a netříštit náš zájem či investice mezi obě firmy," potvrdil HN předseda představenstva Tipgames a generální ředitel Tipsportu Petr Knybl s tím, že rozhodnutí pokusit se o prodej firmy dozrálo už před krizí. "Ani dnes není loterijní byznys krizí zasažen a může přilákat investory," řekl podle HN Knybl.

O Tipgames se už v minulosti ucházelo několik firem a to nejenom z řady českých sázkových společností, ale i zahraničních. "Tipgames patří k těm větším provozovatelům a myslím si, že Tipsport kupce najde rychle. Pokud ho už nemá," řekl podle HN prezident asociace provozovatelů hracích přístrojů a dalších technických zařízení UNASO Zdeněk Barták.

Tipgames má 200 provozoven a v nich 1650 hracích přístrojů, jako jsou výherní automaty, elektronické rulety a videoloterijní terminály. Právě tyto přístroje v Česku každoročně spolknou nejvíce z peněz, které se prosázejí. Podle údajů ministerstva financí z roku 2007 jen v automatech skončilo 57 miliard Kč z prosázených 108 miliard korun. Videoloterijní terminály zase v posledních letech zažívají doslova boom - už v roce 2007 přitom tento segment meziročně vzrostl o 49,3 procenta, píšou HN.

Společnost Tipgames vznikla před sedmi lety jako dceřiná firma Tipsportu. Dnes už mají obě firmy pouze podobnou vlastnickou strukturu. Případný nový majitel Tipgames však s největší pravděpodobností bude s Tipsportem spolupracovat, protože desítky sportbarů jsou se sázkovými kancelářemi společnosti Tipsport propojené, napsaly Hospodářské noviny.

Tipsport letos očekává objem přijatých sázek kolem šesti miliard korun, což by znamenalo zatím rekordní výsledek. K růstu by nejvíce mělo přispět internetové sázení, jehož podíl na celkovém objemu by neměl být menší než 30 procent. Loni firmě poklesl sázkový objem meziročně o desetinu na zhruba pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK