Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko zmírní bankovní tajemství

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern/Vídeň/Lucemburk 13. března (ČTK) - Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko se staly dalšími zeměmi, jež se rozhodly částečně uvolnit přísná pravidla týkající se bankovního tajemství a posílit spolupráci při vyšetřování daňových úniků. Informovaly o tom dnes agentura Reuters a internetový server BBC. Podobný krok učinily již ve čtvrtek Lichtenštejnsko a Andorra.

Švýcarsko dnes uvedlo, že přistoupilo na standardy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ohledně transparentnosti a výměny informací týkajících se daňových záležitostí.

OECD sestavuje a aktualizuje seznam takzvaných daňových rájů, tedy zemí či oblastí, které plně nespolupracují při potírání daňových úniků. Podle informací pařížského deníku La Tribune by se na tomto seznamu mělo nově objevit například právě Švýcarsko, Rakousko a Lucembursko.

"Pokud by bylo Švýcarsko zařazeno na černou listinu, nepoškodilo by ho to pouze jako finanční centrum, ale také jako místo pro podnikání," uvedl dnes švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK