EU odstraní antidumpingové clo pro textil z Pákistánu

13.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Evropská unie se rozhodla odstranit antidumpingové clo na ložní prádlo z Pákistánu, což by mělo přinést pákistánské ekonomice dodatečných 200 milionů až 300 milionů dolarů. Po jednání zástupců EU s Pákistánem v Praze to dnes novinářům oznámili pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší a evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Podle komisařky, která označila Pákistán za klíčového partnera EU v jižní Asii, unie rovněž poskytne Islámábádu v letech 2010 až 2013 až 200 milion euro pomoci v rámci programů na rozvoj venkova a pohraničních území a na podporu vzdělanosti.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který na jednání zastupoval české předsednictví EU, dále potvrdil, že unie chce podporovat i rozvojové projekty pro Pákistán, které připravily Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Podle ministra se unie také zúčastní dárcovské konference pro Pákistán, jež se uskuteční v dubnu v Japonsku.

Účastníci jednání se shodli, že vedle ekonomických vazeb usilují i o prohloubení politických vztahů mezi unií a Pákistánem. Kureší prohlásil, že jeho země má zájem na povýšení vzájemných schůzek z ministerské úrovně na úroveň summitů. Vyjádřil též naději, že se první summit uskuteční ještě za českého předsednictví, které končí v červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK