MfD: Nižší DPH státu a obcím ukousne sedm miliard korun

14.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek podle Mladé fronty Dnes navrhne trvale snížit DPH nejen na služby v restauracích, ale i v kadeřnictvích a u opravářů kol, bot a oděvů. Úřad spočítal, že stát se takto dobrovolně připraví na příjmech o více než pět miliard korun. Rozpočty obcí přijdou o další dvě miliardy, píše deník.

Na druhou stranu by měla úleva přispět k zachování pracovních míst v těchto sektorech.

"Mám v úmyslu navrhnout, aby se do snížené sazby převedly všechny služby. Nechci zase nějakou salámovou metodu, aby se každý rok něco odkrajovalo a byly kolem toho nekonečné diskuse," řekl MfD Kalousek.

Nebude se však podle svých slov bránit, pokud budou chtít politici nižší sazbu v některých případech stanovit jen na omezenou dobu. "Třeba zrovna kadeřníci. Teď po dobu krize jim snížení sazby DPH pomůže přežít, ale jinak vůbec nevěřím na výrazný dopad na zaměstnanost," cituje MfD Kalouska.

Další služby, jako domácí péče, úklid domácností a opravy bytů, které se už dočasně daní devíti procenty, by se podle ministra nově ve snížené sazbě ocitly natrvalo.

Návrh předloží ministr vládě zřejmě ještě v březnu a Sněmovna by o něm mohla jednat už na dubnové schůzi, píše Mladá fronta Dnes.

Připomíná zároveň, že svou ochotu snížit DPH pro restaurace ovšem Kalousek podmiňuje zrušením daňového zvýhodnění stravenek. Snaží se tak prosadit dlouhodobý plán vlády na odstranění výjimek z daňového zákona.

Zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky však popuzuje odboráře a stravenky pochopitelně hájí o Asociace provozovatelů stravenkových systémů (APSS), kam patří Sodexho, Accor Services a Cheque Dejeuner, poznamenává dnešní MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK