Většina členů OPEC chce prý nechat těžbu beze změn

14.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád/Vídeň 14. března (ČTK) - Většina členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se údajně shoduje v tom, že lepší než další snížení těžby ropy je dodržovat současné těžební limity. Napsal to saúdský list Ar-Rijád. Členové kartelu OPEC budou v neděli jednat ve svém sídle ve Vídni, jejich názory na těžbu se ale rozcházejí. Někteří členové dávali v minulých dnech najevo, že preferují další snížení těžby.

"Většina členů OPEC se shoduje, že dodržování současných limitů k těžbě ropy bude mít na cenovou stabilitu větší vliv než nové omezení produkce," píše list, který se odvolává na zdroje z kartelu. Další snížení produkce by podle zdrojů mohlo na trh vyslat špatný signál, který by nebyl v zájmu investorů a nepodpořil by ani oživení globální ekonomiky.

OPEC bude na schůzce posuzovat možnosti, jak předejít dalšímu poklesu cen ropy na světových trzích. Zatímco loni v červenci se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za více než 147 dolarů, do konce roku se jeho cena snížila na 40 dolarů. Od té doby cena kolísá v pásmu 38 až 48 dolarů.

I kdyby většina členů OPEC byla pro zachování těžby, část členů by dala přednost dalšímu snížení. Prosazuje ho například Írán, jehož ministr ropného průmyslu Gholámhosejn Nozarí řekl, že ropy je na trhu nadbytek. Írán měl ale na vyšší ceně zájem už v době, kdy se ropa prodávala za více než 100 dolarů.

Na pokles ceny má vliv především hospodářská recese, která snižuje poptávku po ropě ve většině zemí, převážně pak ve Spojených státech, kde se ropy spotřebovává zdaleka nejvíce. Řada členů OPEC tak upozorňuje, že ropy je na trhu přebytek. OPEC i Mezinárodní agentura pro energii (IEA) už několikrát snížily odhad poptávky po ropě na letošní rok.

IEA nicméně uvedla, že i když se sníží poptávka, OPEC může situaci sám vyřešit, pokud bude striktně dodržovat těžební limity, které si stanovil. V rámci kartelu se omezení těžby tradičně nedodržují, ale v současné době je OPEC disciplinovanější. Těžební limity nyní kartel dodržuje zhruba z 80 procent.

IEA spočítala, že pokud by OPEC své vlastní těžební limity zcela dodržoval, pak by se letos dostal s denní těžbou zhruba 1,6 milionu barelů pod úroveň odhadované poptávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK