Víte kolik za vás stát škole doplácí?

16.04.2002 | , Finance.cz
Domovská stránka


Jak ušetří student díky státním dotacím? Stát přispívá vysokým školám určitou částkou na každého studenta. Zjednodušeně se dá říci, že stát platí škole za studenta. Tato částka se samozřejmě liší podle toho, jak je materiálově náročné studium.

Téma: Jak ušetří student díky státním dotacím?

Stát přispívá vysokým školám určitou částkou na každého studenta. Zjednodušeně se dá říci, že stát platí škole za studenta. Tato částka se samozřejmě liší podle toho, jak je materiálově náročné studium. Příspěvek na studenta filozofické nebo právnické fakulty je podstatně nižší, než na studenta materiálově nebo technicky drahé fakultě lékařské, farmaceutické nebo strojní. Pro hrubou představu se jedná o částky od 10 000 do cca 60 000 korun na jednoho studenta na rok (dva semestry).

Tento způsob příspěvku se pak odráží v přístupu jednotlivých fakult k přijímání na školu. Na technické fakulty se obvykle přihlásí velké množství studentů, kteří z mnoha důvodů ani vlastně studovat nechtějí. Přijati jsou bez problémů, většinou bez přijímacích zkoušek. Pro fakultu i pro studenta je to výhodné. Fakulta dostane peníze od státu, student však mnohdy ani do školy nenastoupí. Po prvním semestru je polovina studentů ze studia vyloučena. No a příští rok se vše může opakovat.
Školné u nás zatím není zavedeno. A díky tomu, že studium je u nás zdarma vlastně student nebo jeho rodiče šetří desítky tisíc korun ročně. Přestože by školné mnohé problémy vyřešilo, mnohé by zase přineslo.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Domovská stránka