Zvýšená poptávka Čechů po zlatě a diamantech kvůli krizi trvá

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Zvýšená poptávka Čechů po zlatě a diamantech i kvůli silným turbulencím a nejistotám na finančních trzích neustále trvá. Vyplývá to z vyjádření obchodníků pro ČTK. V drahých kovech investoři hledají větší stabilitu a jistotu, kterou postrádají u akcií nebo měn. Růstové vyhlídky například u zlata již podle některých analytiků ale už nemusí být tak příznivé.

Firma Diamonds International Corporation (DIC), jeden z největších prodejců diamantů v tuzemsku, za první dva letošní měsíce prodala investiční diamanty za 60 milionů korun, což bylo obdobně jako ve stejném období loni. V roce 2007 ale za první dva měsíce utržila jen 35 milionů korun. "Trh s diamanty v Česku roste i díky tomu, že je ještě nenasycený," uvedl ředitel DIC Přemysl Synek.

Zlaté cihly a mince začala v březnu nově nabízet například Komerční banka. Služba je přístupná všem klientům, kteří obchodují s bankou zahraniční cenné papíry. "Zájem klientů je solidní a mírně předčil naše očekávání," uvedla mluvčí KB Monika Klucová. Objem prodejů ale neupřesnila.

Vysokou poptávku zákazníků eviduje společnost Zlaté Mince - Numismatika. Jednou z jejích posledních nabídek je zlatá medaile s portrétem amerického prezidenta Baracka Obamy, který zavítá do Česka počátkem dubna. Prodejní cena odrážející současný pohyb ceny zlata je 30.000 korun.

Cena zlata se nyní pohybuje kolem 920 až 930 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a od listopadu stoupla o asi třetinu. Podle analytiků je důležitou hranicí 950 dolarů. "Dokud nebude tato úroveň prolomena, očekáváme, že trh se zlatem zůstane v nebezpečí korekce ceny. Naše krátkodobé cíle jsme stanovili na 880 dolarů, a možná i na 780 dolarů v následujících několika měsících," uvedla firma Saxo Bank.

"Cena zlata je v současné době blízko svého historického maxima a velmi kolísá. Klienti by si měli při eventuálním nákupu být vědomi toho, že pokud by finanční trhy začaly opět vykazovat potenciál růstu, je pravděpodobné, že by hodnota investice do zlata mohla významně poklesnout," dodala Klucová.

Diamanty ovšem podle odborníků tržním vlivům takřka nepodléhají. Jejich hodnota dlouhodobě roste, protože diamant je vyčerpatelná surovina. "Investice do diamantů je dlouhodobá, vyplatí se na minimální dobu od tří do pěti let. Očekává-li investor zhodnocení o až tři procenta, stačí mu vklad přibližně čtvrt milionu korun. Na šesti až sedmiprocentní zhodnocení už je zapotřebí investovat asi milion korun," upozornil Synek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK