Koruna v závěru týdne oslabila vůči euru i dolaru

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Česká koruna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 klesla vůči euru na 26,66 Kč/EUR a k dolaru na 19,86 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky koruna vymazala část svých čtvrtečních zisků. "Česká měna oslabila ze své otevírací úrovně na 26,53 Kč/EUR až k hranici 26,70 Kč/EUR, přesto se však uskutečnil obchod i za 26,425 Kč/EUR," uvedl Frayer.

Dodal, že koruna společně s ostatními regionálními měnovými páry tento týden posilovala díky globálnímu poklesu rizikové averze a měla by i nadále zůstat pod vlivem sentimentu v regionu a minimálně krátkodobě posílit.

Vladimír Pikora z Next Finance připomněl, že euforie na akciových trzích a závěr londýnské schůzky skupiny G20 ve čtvrtek středoevropské měny "naprosto katapultovaly". Koruna tak ve čtvrtek během dvou hodin posílila o 40 haléřů až pod 26,50 Kč/EUR.

Dolar se kolem 17:00 obchodoval na 1,3423 USD/EUR. Trh dnes podle Pikory čekal na odpolední statistiky v USA. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v březnu vzrostla na 8,5 procenta, a dostala se tak nejvýše od konce roku 1983. Z pohledu dolaru je zpráva spíš příznivá, protože potvrzuje, že pro příliš velký optimismus zatím není prostor, konstatoval Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK