MfD: Podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH také u ojetých aut

10.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Podnikatelé mohou uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty (DPH) také při nákupu ojetého vozu. Podle novely zákona, která vstoupila v platnost letos v dubnu, je odečtení DPH možné nejen u nového auta, ale u jakéhokoliv vozu bez ohledu na jeho stáří. Píše o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

"Když si podnikatel pořídí do obchodního majetku jakékoliv auto a je plátcem DPH, má nárok na odpočet," řekl MfD vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek. Podnikatelé si mohou odečíst DPH pouze tehdy, pokud koupí vůz od plátce daně z přidané hodnoty. Tuto podmínku splňuje také většina prodejců ojetých aut, píše MfD.

Podnikatel může podle deníku uplatnit odpočet i u vozu, který autobazar koupil před 1. dubnem, kdy vstoupila novela v platnost. "Podmínkou je, aby autobazar koupil vůz za účelem prodeje, pak si může DPH uplatnit," uvedl podle deníku Knížek.

V bazarech se tak začnou objevovat dvojí ceny. Jedny pro běžné zákazníky, druhé pro podnikatele, kteří si budou chtít daň odečíst. Když autobazar vykoupí vůz od fyzické osoby a bude ho chtít prodat podnikateli, který hodlá uplatnit odpočet, musí ke kupní ceně přičíst DPH ve výši 19 procent a obchodní marži. Celá výsledná částka pak bude prodejní cenou s DPH, na kterou si podnikatel může uplatnit odpočet, píše MfD.

Autobazary se s novým systémem teprve seznamují. "Je to složité na informační systém a hlavně na proškolení zaměstnanců. Podle mě i zákazníci v tom budou mít zmatek," vysvětlil obchodní ředitel Auto ESA Tomáš Svoboda. Podle jeho slov se zatím podnikatelé o novou možnost příliš nezajímají. "Zatím se o tom moc neví, protože to nebylo prezentované. Proto tento týden rozjíždíme pro podnikatele informační kampaň," uvedl podle MfD Svoboda.

Podle Daniela Havelky ze společnosti AutoPartnerPlus, která prodává hlavně dovezená auta, je o tuto možnost zájem. "Měli jsme na skladě spoustu aut, jejichž prodej se zdržoval do doby, než začala novela platit," řekl pro Mladou frontu Dnes Havelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK