Krize zasáhla už polovinu Čechů

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Negativní důsledky hospodářské krize už pocítila téměř polovina českých domácností. Podle průzkumu společnosti GfK pro dnešní Lidové noviny v posledních šesti měsících výrazně klesly příjmy 14 procent domácností a mírný pokles zaznamenalo 32 procent domácností. Krize tak zasáhla celkem 46 procent Čechů.

Výrazné snížení příjmů registroval každý pátý respondent, který je členem domácnosti s čistým měsíčním příjmem do 20.000 korun, zatímco v případě domácností s příjmem nad 40.000 korun to byl jen každý desátý. Nejvíce krizí postiženou oblastí jsou severní Čechy, kde zasáhla 22 procent lidí, píšou LN.

Průzkum GfK pro LN také ukázal, že mezi obyvateli Česka začíná převažovat názor, že se zaváděním eura do Česka není třeba pospíchat. V době hospodářské krize by jednotná evropská měna spíše škodila, než prospívala. Podle průzkumu se 44 procent dotázaných domnívá, že kdybychom v současnosti měli euro, byli bychom na tom hůř. Jen 31 procent zastává názor, že by na rychlém zavedení eura země vydělala.

Názor veřejnosti je tak odlišný od přání firem. Ty naopak po rychlém přijetí eura volají. Stěžují si na kurzovou nestabilitu koruny, která činí problémy zejména exportérům, připomínají LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK