Česká pošta rozjíždí franšízy v malých obcích

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Státní Česká pošta, která si loni kvůli chystanému zavření nerentabilních poboček proti sobě popudila obyvatele malých obcí, podle dnešních Hospodářských novin vsadila na nový model. V přesvědčování starostů jí můžou pomoci franšízy. Míří s nimi na radnice či místní prodejny. Nové vedení pošty připravuje první vzorovou franšízu na Božím Daru, píše deník.

"Chceme tam během dvou tří měsíců otestovat propojení poštovních služeb s činností obecních úřadů, a pokud se to osvědčí, pak to nabídnout dalším obcím do 500 obyvatel. Je to výhodné pro obě strany," řekl HN náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, který je zároveň šéfem dozorčí rady pošty.

"Přesunem na radnici, kterou právě rekonstruujeme, můžeme rozsah služeb rozšířit. Naše pošta je totiž otevřena jen tři hodiny denně," citují HN starostu Božího Daru Jana Horníka. Radnice převezme zaměstnance pošty, který pro ni bude částečně pracovat, a pošta bude na jeho mzdu připlácet.

Poloviční franšízu už pošta rozjela začátkem dubna ve východních Čechách ve Vysokově a Šárovcově Lhotě, kde se radnice dohodly na zrušení pobočky. Služby zajišťuje mobilní pošta, která na místním úřadě nechává lidem nedoručené zásilky.

Pošta začne franšízy na část služeb zkoušet na dvou Jednotách v jižních Čechách. "Jsme dohodnuti. Když to bude přínos, je to cesta i pro další prodejny," řekl dnešním Hospodářským novinám šéf Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK