Naděje na oživení ekonomiky pomohly americkým akciím k růstu

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie ve středu zpevnily a k růstu jim pomohly první známky stabilizace ekonomiky. Pomohla také statistika o plnění závazků klientů společnosti American Express, ve ztrátách ale kvůli Intelu zůstala řada technologických titulů. Na devizovém trhu pokračoval v růstu kurz dolaru.

Po velmi rozkolísaném obchodování nakonec Dow Jonesův index vzrostl o 109,44 bodu a den uzavřel vyšší o 1,38 procenta na hodnotě 8029,62 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,25 procenta na 852,06 bodu, index Nasdaq Composite ale zpevnil jen o 0,07 procenta na 1626,80 bodu. Nasdaq byl však po většinu dne ve ztrátě.

Americká ekonomika nyní prochází největší hospodářskou recesí zřejmě od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. V poslední době se ale objevuje stále více náznaků, že útlum již není tak prudký a situace by se mohla stabilizovat. Ve středu centrální banka (Fed) zveřejnila poměrně příznivé závěry situační zprávy s názvem Béžová kniha.

Na pokles technologického sektoru nejvíce doléhala zpráva společnosti Intel, která zveřejnila výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Výsledky byly sice lepší, než čekali analytici, meziročně ale výrazně klesly tržby i zisk. Firma uvedla, že pokles prodeje osobních počítačů je možná u konce, management ale dodal, že kvůli nejistotě na trhu firma není schopna předložit smysluplný výhled hospodaření.

"Béžová kniha zasahuje do celkového obrazu trhu," řekl šéf makléřské společnosti Birkelbach Investment Securities Carl Birkelbach. "Naznačila, že se ještě objeví určitá negativa, ale je v ní použito i slovo 'dno', což je příznivé," dodal.

Zájem byl také o finanční tituly, kterým k růstu pomohla zpráva, že společnost American Express nemá větší problémy s dalším nesplácením závazků. Lidé sice neplatí dluhy na platebních kartách či spotřebitelské úvěry tak spolehlivě jako před krizí, situace už se ale ani nijak výrazně nezhoršuje, což investoři přijali jako pozitivní zprávu.

Na devizovém trhu dál zpevňoval dolar. Přestože se objevují známky stabilizace ekonomiky, hospodářství se nadále potýká s problémy a nějaký čas se s nimi ještě potýkat bude, což dolaru svědčí. Vzhledem k tomu, že v první části obchodování americké akcie oslabovaly, začala se opět zvyšovat averze k riziku. To je další plus pro dolar.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3221 USD, dolar k japonskému jenu zpevnil o 0,6 procenta na 99,35 JPY. K obavám o stav ekonomiky mimo jiné přispěly zprávy o poklesu spotřebitelských cen, vliv ale měl i výraznější pokles průmyslové výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK