Brány pracovního trhu od května Čechům zcela otevře i Belgie

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. dubna (zpravodaj ČTK) - Češi a Slováci budou moci od května volně pracovat v další ze starých členských zemí Evropské unie. Belgie se rozhodla, že už nebude usilovat o prodloužení překážek bránících občanům osmi států, které se staly členy EU v roce 2004, v přístupu na svůj pracovní trh. Informuje o tom dnešní vydání listu La Libre Belgique.

Češi či Slováci si zatím zcela volně nemohou hledat zaměstnání ve čtyřech z 15 starých zemí EU - v Německu, v Rakousku, v Dánsku a právě v Belgii. U posledních dvou zemí ale bariéry úderem května padnou. U západních a jižních sousedů Česka tomu tak ale s velkou pravděpodobností nebude, i když i v těchto dvou zemích pro řadu povolání či pro lidi s patřičnou kvalifikací už klasické pracovní povolení rovněž není třeba.

O tom, že by Belgie zřejmě od května mohla otevřít svůj pracovní trh osmi novějším zemím unie (kromě ČR a Slovenska se to týká ještě Slovinska, Maďarska, Polska a tří pobaltských států), se hovořilo už delší dobu. Definitivní rozhodnutí neusilovat o prodloužení dočasné výjimky i na poslední možné období, tedy do května 2011, padlo podle deníku na jednání příslušných ministrů belgické vlády těsně před Velikonocemi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK