Japonské akcie po zprávě o HDP v Číně smazaly téměř všechny zisky

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. dubna (ČTK) - Japonské akcie na začátku dnešního obchodování výrazně zpevnily a jejich zisky převyšovaly tříprocentní hranici. Během dne ale hlavní index prakticky všechny zisky smazal, když se ukázalo, že čínská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla pomaleji, než se očekávalo. Na devizovém trhu zpevňoval kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 zpevnil o 12,3 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,14 procenta na hodnotě 8755,26 bodu. Během dne přitom vystoupil až na 9030 bodů. Dnešek tak potvrdil, že pro hlavní index je složité dostat se výrazně nad 9000 bodů a zůstat tam. Širší index Topix oslabil o 0,4 procenta na 832,04 bodu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 6,1 procenta proti růstu v rozsahu 6,8 procenta v závěru loňského roku. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že tempo růstu se zmírní pouze na 6,3 procenta.

"Nikdo nemá důvod nakupovat, pokud bude Nikkei výrazněji nad 9000 body a před námi je řada hospodářských výsledků z USA. Lidé jsou z nich nervózní," podotkl analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Nagajuki Jamagiši. Údaje o růstu HDP v Číně podle něj nebyly špatné, spíše v souladu s odhady. Investoři ale získali důvod po ranním silném růstu vybrat alespoň část zisků.

Růst v prvním čtvrtletí byl nejslabší za dobu, co Čína tyto údaje v nynější podobě sleduje. I tak ale Čína zůstává zdaleka nejrychleji rostoucí ekonomikou mezi významnými zeměmi světa. Navíc se objevují náznaky, že zpomalování již odeznívá.

Příznivou zprávou pro trh ale byly spekulace, že elektrotechnický koncern NEC vede jednání o sloučení s firmou Renesas Technology. Pokud by se informace zdrojů potvrdily, vznikl by třetí největší výrobce mikročipů na světě za americkým Intelem a jihokorejským Samsungem. Akcie NEC na zprávu reagovaly růstem o denní limit 12 procent.

Na devizovém trhu zpevňoval kurz japonského jenu, a to právě kvůli tomu, že čínská ekonomika rostla o trochu pomaleji, než se předpokládalo. Před zveřejněním zprávy část spekulantů sázela na příznivější čísla, a kupovala proto takzvané komoditní měny, což je třeba australský dolar. Pokud by se potvrdil výraznější růst čínské ekonomiky, pravděpodobně by se zvýšila také poptávka po komoditách.

Americký dolar k jenu oslabil o půl procenta na 98,88 JPY, i když těsně před zveřejněním čínského HDP jeho kurz činil 99,42 JPY. Dolar se tak vzdaluje půlročnímu maximu 101,45 JPY, kde byl minulý týden.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3194 USD, podle analytiků asi kvůli středeční zprávě člena bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Axela Webera. Ten řekl, že ECB v květnu předloží netradiční opatření na podporu ekonomiky.

Australský dolar k jenu oslabil o 0,6 procenta na 71,81 JPY, zatímco před zveřejněním zprávy byl na 72,75 JPY. K jenu ale oslaboval rovněž kanadský a novozélandský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK