ÚOHS možná bude řídit rada, nikoli předseda

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. dubna (ČTK) - V čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) možná nebude stát jeden předseda jako dosud, ale několikačlenná rada. Vyplývá to z informací úřadu, kterými se bude vláda zabývat na svém pondělním zasedání, zjistila ČTK.

Kromě výroční zprávy antimonopolního úřadu za loňský rok ÚOHS předloží srovnávací analýzu organizační struktury soutěžních úřadů v zahraničí.

"Analýza je součástí plnění dlouhodobého úkolu, který byl vládou zadán úřadu. Týká se zpracování návrhu zákona, jenž by změnil strukturu úřadu z orgánu vedeného předsedou na orgán vedený radou," řekl ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

V současné době je veden radou například Český telekomunikační úřad.

Kolik členů by rada v čele úřadu měla, kdo by ji volil, to se podle úřadu zatím nedá říct. "Tyto otázky budou řešeny až v návrhu zákona, který má úřad vypracovat v rámci vládního úkolu," uvedl Martin Švanda z tiskového oddělení antimonopolního úřadu.

Antimonopolní úřad se zabývá třemi hlavními oblastmi - hospodářskou soutěží, veřejnými zakázkami a veřejnou podporou. Povoluje či zamítá například fúze firem na českém trhu a kontroluje, zda dominantní hráči na trhu nezneužívají svého postavení.

Úřad vznikl v roce 1991, jeho sídlem se nestalo Brno. V letech 1992 až 1996 byl úřad nahrazen ministerstvem pro hospodářskou soutěž. ÚOHS je státní instituce, ve svém rozhodování ale nezávislá.

V čele úřadu je předseda - v současné době Martin Pecina - kterého jmenuje na návrh vlády prezident republiky. Funkční období předsedy je šestileté a nikdo nemůže být jmenován na více než dvě funkční období. Předseda úřadu nesmí být členem žádné politické strany nebo politického hnutí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK