Průzkum: České firmy požadují snížení odvodů na pojištění

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - České firmy jako protikrizová opatření od státu požadují především snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem i zaměstnancem. Dále by preferovaly zrychlení v systému vratek daně z přidané hodnoty, snížení daňové zátěže a zrychlení odpisů. Vyplývá to z průzkumu Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE).

"Ukázalo se, že naprosto největší podporu z opatření, která jsou v poslední době diskutována, mají návrhy na snížení sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnavatelem," uvedla vedoucí katedry podnikové ekonomiky VŠE Eva Kislingerová. Známkami jedna a dvě ve stupnici jako ve škole tato opatření označilo celkem 91 procent zúčastněných společností.

Velmi silnou podporu manažerských kruhů má podle průzkumu VŠE také možnost zrychlení práce úřadů při vracení zaplacených částek daně z přidané hodnoty, kde si podnikatelé dlouhodobě stěžují na liknavost státu a nepřiměřeně dlouhé lhůty. Celkem 82 procenta dotázaných tvrdí, že takové opatření by bylo potřebné.

Jak vyplývá z průzkumu, dvě třetiny dotázaných podniků by podporovaly novelizaci insolvenčního zákona. Tři čtvrtiny firem pak považují za velmi potřebné či potřebné další snížení zátěže u daně z příjmu právnických osob. Zrychlení odpisů v první a ve druhé odpisové třídě ocení 68 procent firem a dalších 24 procent takový krok označuje za užitečný.

Dvě třetiny firem by uvítaly snížení pojistného placeného zaměstnancem. Další čtvrtina pak považuje takový krok alespoň za užitečný. "Naopak velmi překvapivě třetina českých firem bez zájmu známkou pět (nepotřebné) ohodnotila návrh, aby byla v roce 2009 zrušena povinnost platit zálohy na daň z příjmu právnických osob," vyplývá z průzkumu VŠE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK