Průzkum: Platební morálka se zhoršuje, včas neplatí ani stát

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Platební morálka firem se v Česku výrazně zhoršuje. Z únorového průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že tři ze čtyř firem platí pozdě. Podnikatelé chtějí po vládě, aby se touto situací vážně zabývala. Problémem je prý dnes i to, že na špici žebříčku neplatičů stojí stát. Pozdní platby ze strany státu jdou podle komory do miliard korun.

"Zhoršování platební morálky firem je důkazem toho, že mnoho firem dnes čelí existenčním problémům způsobeným dramatickým propadem objemu výroby a zakázek. Navíc přestávají včas platit i firmy, které dosud žádné problémy neměly. V momentě, kdy se tento problém takto plošně rozšíří, stává se z něho začarovaný kruh, který ohrožuje i zdravé firmy," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Podniky mají podle něj obrovské problémy s tím, že ani stát neplní včas své závazky a platí pozdě. Stát by měl jít naopak příkladem, protože když ten nedodržuje zákony, pak je nedodržuje nikdo. Místo toho je stát na vrcholu žebříčku druhotné platební neschopnosti, a v době krize tak zhoršuje oběh peněz ve firmách. Nejvíce postiženy jsou prý zejména malé a střední subdodavatelské firmy, které mají okamžité náklady, ale musejí velmi dlouho čekat na platbu za odvedenou práci.

Situaci nepomáhá ani zastavování financování podniků ze strany bank, míní Kužel. Navíc už ve výběrových řízeních na veřejné zakázky si stát diktuje a dává do podmínek, že doba splatnosti může být delší, než je stanoveno zákonem. Není nic neobvyklého, že stát platí ve lhůtě 240 dní, což je velký extrém. Podobným problémům dnes firmy čelí i ze strany měst a obcí, které kvůli tomu, že dostávají později peníze od státu, pak pozdě platí firmám," dodal.

Navíc se prý zastavují stavby, kde se již uskutečnilo výběrové řízení a stavby již oficiálně začaly, jako se to stalo například u výstavby nového úseku silnice z Ostravy do Opavy - Mokré Lazce. Jen na Ostravsku dluží stát firmám za výstavbu dopravní infrastruktury více než miliardu Kč. "Pokud se toto zlepší, bude to mít pro firmy větší efekt než šrotovné," doplnil viceprezident Hospodářské komory Pavel Bartoš.

Evropská komise minulý týden navrhnula, aby orgány státní správy musely zaplatit faktury do 30 dnů, jinak by jim hrozila pokuta ve výši pěti procent splatné částky. Výkonný orgán unie chce zamezit hlavně tomu, aby opožděné platby dováděly podniky k bankrotům, jak se tomu někdy děje.

Hospodářská komora trvá na tom, že nejlepším receptem na úspěšné řešení zhoršující se platební morálky firem je změna režimu platby DPH, kdy firmy nebudou moci uplatnit odpočet DPH do doby, než zaplatí fakturu.

V únorovém průzkumu hospodářské komory odpovědělo na otázku "Projevila se hospodářská krize u vás tím, že vám odběratelé či zákazníci platí později, než jak bylo sjednáno?" na 75 procent firem kladně. Pouze 24,8 procenta firem nemá problémy s placením svých závazků či pohledávek. Téměř 30 procent firem uvedlo, že jde o desítky tisíc korun, podle více než poloviny firem jde o stovky tisíc korun a každá desátá firma tvrdí, že jde o miliony korun. Každá druhá firma potvrdila, že platí své faktury pozdě nebo žádá o odložení splatnosti kvůli nedostatku financí způsobených dopadem hospodářské krize.

Z ankety, kterou uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy počátkem dubna mezi svými členy, vyplynulo, že podle dvou třetin tuzemských podniků se ve srovnání s loňským rokem zhoršila platební morálka jejich obchodních partnerů. Letos v lednu přitom na tento problém poukazovalo 40 procent členských firem svazu. Pouze zhruba 30 procent podniků se podle průzkumu nesetkalo s fenoménem zhoršení platební morálky, který prohloubila současná hospodářská recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK