MMF: Recese bude pravděpodobně dlouhá, oživení pomalé

16.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Současná globální recese bude pravděpodobně neobvykle dlouhá a obtížná a oživení pomalé, protože pramení z finanční krize. Uvedl to ve své zprávě Mezinárodní měnový fond.

Nová analýza MMF ukazuje, že recese spojené s finanční krizí, jako je ta současná, která má kořeny v lehkomyslném poskytováním úvěru na bydlení v USA, jsou mnohem vážnější. Nynější recesi navíc zhoršuje to, že je doplněná finanční krizi, která začala ve USA, největší ekonomice světa.

"Analýza naznačila, že pravděpodobným výsledkem kombinace finanční krize a souběžného globálního poklesu je neobvykle vážná a dlouho trvající recese," uvádí MMF ve své pravidelné zprávě Globální ekonomický výhled, která bude celá zveřejněna 22. dubna. Politiky na podporu růstu v jednotlivých zemích sice mohou recesi zkrátit, avšak jejich dopad je při finanční krizi omezený. Fiskální pobídky mohou zkrátit dobu recese, avšak nejsou vhodné pro země s vysokým zadlužením, dodává MMF.

Ve svém posledním odhadu MMF uvedl, že světová ekonomika letos klesne o 0,5 procenta až jedno procento, což bude největší pokles od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. MMF také vyzvala země, aby rychle očistily svůj finanční sektor, což by mělo přispět k ozdravení celé ekonomiky.

Podle MMF k vypořádání se současnou globální recesí je potřeba koordinace monetární, fiskální a měnové politiky. V krátkém období je potřeba k podpoření poptávky zavést agresivní opatření v měnové a fiskální politice. Nezbytné je také obnovení důvěry ve finanční sektor.

MMF upozornila, že kombinace rozsáhlé finanční krize a ekonomického poklesu, které ovlivní země ve stejnou dobu, jsou historicky velmi neobvyklé. Ekonomické recese jsou obvykle krátké a oživení silné. Podle MMF typická recese trvá zhruba rok a následné oživení trvá více než pět let, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK