Lidé z bývalých bytů OKD demonstrovali v Ostravě za jejich koupi

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. dubna (ČTK) - Na 400 nájemníků někdejších bytů OKD dnes přišlo před ostravskou radnici vyjádřit nesouhlas s postupem skupiny RPG Real Estate (RPG RE), která jim zatím nechce prodat žádný ze svých téměř 45.000 bytů na severu Moravy. O koupi bytů za netržní cenu má zájem přes 6000 nájemníků. Podle občanského sdružení BYTYOKD.CZ, které nájemníky zastupuje, se RPG RE o bytový fond řádně nestará. Skupina spoluvlastněná Zdeňkem Bakalou to ale opakovaně odmítá.

Hlavním mottem demonstrace, kterou uspořádalo právě sdružení BYTYOKD.CZ, bylo: Chceme slušně bydlet! "Trváme na tom, aby vlastníci bytového fondu dodrželi veškeré závazky, které plynou z privatizační smlouvy z roku 2004. Politikům svou demonstrací vzkazujeme, aby napravili, co prodejem státního podílu v OKD způsobili," řekl ČTK předseda sdružení Roman Macháček.

Rozsáhlý bytový fond OKD získala před pěti lety od státu společnost Karbon Invest, kterou poté koupila společnost RPG Industries. Byty, ve kterých žije přes 100.000 lidí, nyní spravuje realitní skupina RPG RE. Celou privatizační smlouvu doposud stát ani vlastník bytů nezveřejnili. Nájemníci tak stále neví, zda jim smlouva zachovává předkupní právo za netržní cenu, kterou tehdy za byty zaplatil státu Karbon Invest, dodal Macháček.

"Za zhruba 40.000 korun bychom si byt v Ostravě určitě koupili. Teď se ale cítíme nejistí. Nevíme, co bude dál a máme strach, abychom neskončili pod mostem. Já důchodkyně, přítel propuštěný z práce. RPG nám stále zvyšuje nájem, přitom dům je v hrozném stavu," řekla ČTK žena, která přinesla na demonstraci transparent s nápisem "Požadujeme slíbené byty OKD!"

Podle Macháčka měla demonstrace mimo jiné upozornit na to, že jsou podmínky privatizace stále utajovány. Sdružení kvůli tomu už v lednu podalo na ministerstvo financí dvě žaloby. "V polovině dubna nám ministerstvo přislíbilo, že smlouvu zveřejní během tohoto či příštího týdne v plném znění," naznačil Macháček. "Je vůlí ministerstva, aby se tak stalo," potvrdil ČTK mluvčí resortu Ondřej Jakob. Mluvčí RPG RE Petr Handl dnes řekl ČTK, že skupina se zveřejněním celé smlouvy souhlasí.

Ministerstvo financí také připravuje hloubkový audit, který by měl ověřit, zda skupina RPG RE vkládá vybrané nájemné z bytů zpět do jejich oprav a obnovy. "Zástupci ministerstva už o auditu jednali se zástupci sdružení BYTYOKD.CZ, jejichž náměty chceme dát do zadání auditu," dodal Jakob.

Podle občanského sdružení i nájemníků se RPG RE o bytový fond nestará tak, jak plyne z podmínek privatizační smlouvy. "Co si neopravíme sami, to nemáme. Je to hrůza, opadané omítky zvenku, prohnilé kuchyňské linky uvnitř," zaznívalo mezi nájemníky na demonstraci.

RPG RE ale odmítá tvrzení, že se o bytový fond nestará. Bakala už dříve řekl médiím, že společnost loni do bytového fondu investovala přes 600 milionů Kč a dál ho rozvíjí. Během sedmi let do něj chce investovat dalších 700 milionů eur. "Cílem společnosti není rozprodej bytového fondu," potvrdil dnes ČTK Handl.

Realitní skupina RPG RE je nástupnickou společností OKD, jejímž vlastníkem je nizozemská společnost New World Resources (NWR). Ta patří společnosti RPG Industries.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK