MPO dostalo pokutu 60.000 korun za zakázku na výstavu v Kazani

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. dubna (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu údajně porušilo zákon při zakázce, v níž hledalo firmu pro zajištění a propagaci Národní výstavy ČR v ruské Kazani v roce 2007. Úřad pro ochranu hospodářské soutěž proto MPO uložil pokutu 60.000 korun. ČTK to dnes řekl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký. Verdikt antimonopolního úřadu je nepravomocný a ministerstvo se může odvolat k předsedovi úřadu Martinu Pecinovi.

Ministerstvo podle úřadu nejprve v souladu se zákonem zveřejnilo v roce 2004 v obchodním věstníku podmínky veřejné zakázky. Následně vybralo společnost Messa Time jako vítěze a uzavřelo s ní smlouvu na necelý milion korun. V roce 2007 pak ale v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách zvýšilo cenu zakázky na šest milionů korun, a to v souvislosti s cenami za pronájem plochy, výstavbu expozice a její propagaci.

"Podle ÚOHS však (zadavatel) nebyl oprávněn takto postupovat a měl vyhlásit nové výběrové řízení podle zákona," míní Rudolecký. "Svým postupem ministerstvo omezilo soutěžní prostředí," dodal.

Výše pokuty je podle úřadu preventivní. Jako k polehčující okolnosti ÚOHS přihlédl k faktu, že zadavatel si je vědom svého pochybení a z celé kauzy posléze vyvodil personální důsledky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK