Ahold, Tesco a Kaufland chtějí vyšší poplatky od dodavatelů

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Obchodní řetězce Ahold, Tesco a Kaufland zvyšují dodavatelům podle Mladé fronty Dnes (MfD) sazby za umístění zboží v regálech a další poplatky. Již minulý týden obeslal obchodní řetězec Makro své dodavatele oznámením, že od nich bude od června vybírat vyšší poplatky.

Podle listu řetězce nahrazují klesající tržby zvýšenými poplatky, které vybírají od dodavatelů za to, že prodávají jejich zboží. S poklesem cen některých surovin zároveň tlačí výrobce k nižším cenám.

Například v Tesku požadují několikaprocentní navýšení poplatků, Ahold prosazuje sedmiprocentní navýšení "regálného" a Kaufland požaduje od některých dodavatelů i 15procentní plošné snížení základních potravin na půl roku. Uvedli to dodavatelé spotřebního zboží a potravin oslovených MfD.

Deník píše, že Kaufland s požadavkem snížit ceny o 15 procent již obeslal své dodavatele. Cenové snížení má mít podle dopisu minimálně půlroční garanci, a to od května do konce října. Rozhodnout se firmy měly do středy.

Téměř nikdo si podle listu nedovolí poplatky kritizovat veřejně, protože to mají smluvně zakázáno. Pro řadu tuzemských výrobních firem znamená odbyt přes řetězce průměrně 80 procent veškerého odbytu.

Obchodníci intenzivnější kritiku vysvětlují tím, že dodavatelé chtějí zatlačit na poslance při schvalování antiřetězcového zákona. Ten má mimo jiné praktikám vybírání poplatků zabránit, napsala Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK