IMS: Prodej léků i tržby distributorů v 1. čtvrtletí vzrostly

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Počet prodaných balení leků v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o pět procent na 81,2 milionu balení. Distributoři za ně utržili celkem 12,8 miliardy korun, tedy meziročně o 14,4 procenta více. ČTK to dnes sdělil ředitel společnosti IMS Health pro Česko a Slovensko Radek Procházka. IMS je celosvětově vedoucím poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu.

Ve srovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím dodali distributoři do lékáren o 13 procent balení více. V cenách výrobců vzrostl objem prodejů mezičtvrtletně o 10,4 procenta, uvedl Procházka.

Za celý loňský rok se v Česku prodalo meziročně téměř o devět procent méně balení léků. Tržby z prodaných balení ale ve srovnání s rokem 2007 stouply zhruba o čtyři procenta. Za 294 milionů balení lidé zaplatili 45,7 miliardy korun. Důvodem poklesu prodaných balení při vyšších tržbách byla vyšší poptávka po jednotkově dražších lécích, zejména onkologických.

IMS Health je celosvětovým poskytovatelem informací o vývoji farmaceutického trhu. Údaje IMS zahrnují prodeje realizované velkodistributory léků do veřejných a nemocničních lékáren, a nikoli přímé dodávky do lékáren realizované farmaceutickými firmami, které jsou držiteli distribučních oprávnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK