Deníky: Janota chce zmrazit mzdy státních zaměstnanců

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Pravděpodobný budoucí ministr financí Eduard Janota chce příští rok zmrazit platy státních a veřejných zaměstnanců. O jeho plánech dnes píše několik deníků. Podle Hospodářských novin (HN) hodlá také jen minimálně zvednout penze.

Například v rozhovoru pro Právo mluví o "nulovém nárůstu mezd a platů" a o zmrazení mezd ve státní sféře hovoří i v Mladé frontě Dnes (MfD).

Kabinet v demisi před několika dny rozhodl o zvýšení platů ve veřejném sektoru o 3,5 procenta. Polepšit si mají hlavně pracovníci ve školství. Dosluhující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas již dříve naznačil, že v příštím roce se zřejmě nic takového očekávat nedá. V případě, že by vláda platy zaměstnancům veřejného sektoru nezvýšila nyní, nedočkali by se valorizace nejméně do roku 2011, uvedl Nečas.

Pokud jde o penze, podle HN hodlá Janota prosazovat jen minimální zvýšení, což by podle deníku znamenalo nárůst pouze o 230 korun. ČSSD už nyní protestuje, uvedly HN. "Budeme chtít, aby důchody rostly víc," citovaly místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který kritizoval i plány na nulové navýšení platů státních a veřejných úředníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK