Rádio Česko: ČSOB podala stížnost na žalobce v kauze krachu IPB

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Československá obchodní banka (ČSOB) podala na Nejvyšší státní zastupitelství stížnost na žalobce Ladislava Letka, který vyšetřuje jednu z kauz související s krachem Investiční a poštovní banky (IPB). ČSOB, která IPB po krachu převzala, si nárokuje odškodné 24 miliard korun za prodej společnosti České pivo japonskou bankou Nomura. V kauze jsou již několik let vyšetřováni a stíháni manažeři Nomury i zkrachovalé IPB. ČSOB nyní dostala signály, že se žalobce chystá stíhání manažerů zastavit. Informace přineslo Rádio Česko na svých internetových stránkách.

Právní zmocněnkyně ČSOB Hana Marvanová Českému rozhlasu řekla, že právě proto podává na žalobce stížnost na Nejvyšší státní zastupitelství, aby na vyšetřování případu dohlédlo. "Jako zmocněnec poškozeného jsem dostala informaci, že by mělo v nejbližších dnech být zastaveno trestní stíhání vyšetřovaných osob, a to přesto, že byly naplánovány a doposud nebyly provedeny klíčové důkazy, mimo jiné i výslech svědka v Kanadě. V těchto dnech dáváme podnět Vrchnímu a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby rozhodla o případné podjatosti a aby provedla prošetření celé záležitosti a zákonnosti postupu a rovněž o tom informujeme stížností ministra spravedlnosti," uvedla podle serveru Rádia Česko Marvanová.

Japonská banka Nomura vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií tehdy půjčila IPB zhruba sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky. Za ty pak Nomura později zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo následně japonská banka prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South African Breweries.

Podle neoficiálních informací z okruhu lidí kolem vyšetřování by měli být nadále obviněni jen někdejší manažeři IPB Libor Procházka a Milan Musil, a zbytek stíhání má být zastaven. Pokud by bylo stíhání podezřelých bankéřů skutečně zastaveno, ČSOB by zřejmě ztratila šanci na požadovaných 24 miliard. A to nechce v žádném případě připustit, uvedlo Rádio Česko na svém serveru.

Žalobce Ladislav Letko si podle informací Českého rozhlasu vyžádal od policie celý spis k prostudování. "Vykonávám dozor, vykonávám ho od počátku prosince v této věci, převzal jsem to. Jak všichni vědí, je to věc náročná a složitá a hlavně materiálově obsáhlá, takže se tím prokousávám a to je pro tuto chvíli všechno. Tvrzení někoho o tom, že by se to mělo zastavovat, je v tuto chvíli z mého hlediska předčasné," uvedl podle Rádia Česko Letko.

Podle některých neoficiálních poznatků z lidí blízkých vyšetřování, je na vyšetřující policisty a i představitele justice vyvíjen tlak, aby případ vyšuměl do ztracena. To ale žalobce Ladislav Letko tvrdě popřel, napsal server Rádia Česko.

"Máme podobné informace, zejména v rámci resortu ministerstva spravedlnosti v rámci státního zastupitelství a tyto tlaky vznikly už poté, kdy byla uzavřena mezi Českou republikou a Nomurou smlouva, která je dodnes tajná, a po uzavření této smlouvy tehdejší ministr financí zaslal dopis do trestného spisu, z kterého vyplývá zájem České republiky na nepokračování těchto vyšetřování," uvedla podle serveru Marvanová s tím, že podle jejího názoru to svědčí zřejmě o tom, že Česká republika se mohla ve smlouvě s Nomurou zavázat, že zajistí beztrestnost představitelů Nomury ve všech případech, které se jí týkají. "Podle mého přesvědčení však toto podle našeho právního řádu není vůbec možné," dodala podle Rádia Česko Marvanová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK