Koruna oslabila k euru i dolaru

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Proti úternímu závěru byla k euru i dolaru v 11:30 slabší zhruba o 20 haléřů na 26,71 Kč/EUR a 20,07 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory bude v dalším vývoji kurzu nyní hodně záležet na čtvrtečním zasedání České národní banky. Pikora očekává, že ČNB sníží své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

Dolar se k euru dnes v noci propadl na 1,3200 USD/EUR a dále oslabuje; aktuálně je na 1,3316. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka se během asijského obchodování totiž objevily spekulace, že výsledky stresových testů největších amerických bank, které by měly být oznámeny ve čtvrtek, dopadnou ještě hůře, než se spekulovalo dosud.

Bank of America by podle některých zdrojů mohla potřebovat až 34 miliard dolarů dodatečných kapitálových zdrojů. Tyto spekulace zvýšily rizikovou averzi, akciové trhy spadly a investoři se zbavovali rizikovějších aktiv a utíkali k bezpečnějším. Dolar z toho tedy profitoval, uvedl Vejmělek.

Dnešní den přinese důležitá data z amerického trhu práce. Bude totiž zveřejněna zpráva odhadující počet zaniklých míst v soukromém sektoru. Jde o důležitý indikátor před pátečními daty dubnového vývoje trhu práce v USA. "Očekávání příliš optimistická nejsou, ve srovnání s březnem se předpokládá pouze mírné zpomalení propadu," dodal Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK