EU odstartovala obchodní jednání s Kanadou

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (zpravodaj ČTK) - Evropská unie dnes v Praze před začátkem summitu EU-Kanada odstartovala dlouho odkládaná jednání o volném obchodu s Kanadou, tedy s jedním ze svých klíčových obchodních partnerů. Případná dohoda by měla přinést do pokladny členských států unie a Kanady zhruba 20 miliard eur ročně (téměř 600 miliard korun).

"Věříme, že do dvou let bychom se mohli dohodnout," řekl dnes novinářům ministr pro zahraniční obchod Stockwell Day. Jednání ale nebudou nejspíš zcela bezproblémová. Mohlo by je zkomplikovat státní uspořádání Kanady, každý kanadský stát má totiž například odlišně nastavená cla.

Případné komplikace se navíc objevily ještě před začátkem jednání, kdy se EU dlouho nebyla schopna shodnout na zahájení bilaterálních rozhovorů kvůli neochotě několika unijních zemí. Určité výhrady k zahájení rozhovorů s Kanadou několikrát vyjádřila Francie, která poukazovala na rizika plynoucí ze špatného ekonomického klimatu. České předsednictví EU ale nakonec přimělo Evropskou unii k dohodě.

Kanada je už nyní s ročním obratem obchodu přes 70 miliard eur (téměř dva biliony korun) jedním z klíčových obchodních partnerů EU. Exportéry však stále zatěžuje řada bariér, zejména ohledně přístupu k veřejným zakázkám a investicím. Jen zisk pro evropské firmy by po uzavření dohody o volném obchodě mohl dosáhnout více než 11,5 miliardy eur (asi 310 miliard korun).

Jednání o uvolnění obchodu mezi EU a Kanadou by se navíc mohla stát novým impulzem pro oživení rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Takzvané katarské kolo, které v rámci Světové obchodní organizace (WTO) začalo již v roce 2001, ale před nedávnem zkrachovalo. Současná finanční a hospodářská krize ale oživuje myšlenky na jeho obnovení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK