Lumius koupil Českomoravskou energetickou

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Firma Lumius, obchodník s elektřinou a plynem, se 1. května stala většinovým vlastníkem společnosti Českomoravská energetická (ČME). Lumius o tom dnes ČTK informoval v tiskové zprávě. Cenu transakce firma neuvedla.

Portfolio Lumiusu převzetím ČME narostlo zhruba o deset procent a firma se tak zařadila mezi největší dodavatele elektrické energie v Česku. V následujících dnech dojde k fyzickému převzetí ČME a následně k restrukturalizaci společnosti.

Podle vedoucího obchodu firmy Miloně Vojnara by Lumius měl zaujmout pomyslné čtvrté místo mezi tuzemskými dodavateli elektřiny. "Tato transakce potvrzuje pravidlo, že i v době recese se dělají zajímavé nákupy," dodal.

Lumius je lídrem mezi nezávislými obchodníky v dodávkách elektřiny a plynu konečným zákazníkům. Letos v lednu firma například zvítězila v tendru na dodávku elektřiny pro Pražský hrad. Svou pozornost nyní zaměří hlavně na rozšíření obchodu s plynem, ve kterém vidí velký potenciál, nevylučuje ani další akvizice.

Lumius vznikl v roce 2002. Elektrickou energii dodává konečným zákazníkům i na Slovensku a v Polsku. V Německu, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku a Maďarsku vystupuje jako účastník na velkoobchodním trhu s elektřinou, povolení pro obchodování s plynem získala i ve Francii. Je členem organizace EFET, která bojuje za rovnoprávné podmínky na jednotlivých trzích s elektřinou a plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK