Fiat prý plánuje zrušení 18.000 pracovních míst

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 6. května (ČTK) - Italská automobilka Fiat plánuje v rámci převzetí evropských aktivit amerického konkurenta General Motors zcela či částečně uzavřít deset továren, což povede k zániku zhruba 18.000 pracovních míst. Informoval o tom dnes německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Fiat však podle internetového serveru BBC tuto informaci popřel.

Šéf italského podniku Sergio Marchionne v pondělí jednal o převzetí německé automobilky Opel, která je klíčovou evropskou divizí GM. Německý ministr hospodářství Karl Theodor zu Guttenberg po jednání uvedl, že Fiat hodlá v Německu zachovat značku Opel i tři hlavní montážní závody automobilky. Naznačil však, že v závodě v Kaiserslauternu, kde Opel vyrábí motory, by mohla nastat "potřeba konsolidace".

Fiat se již minulý týden dohodl na partnerství s automobilkou Chrysler, partnerství s Opelem však zatím není jisté. Guttenberg zdůraznil, že vláda ještě očekává předložení podrobnějšího plánu na převzetí Opelu ze strany rakousko-kanadského dodavatele autodílů Magna.

Šéf závodní rady Opelu Klaus Franz v úterý uvedl, že plány Fiatu spojení s americkým rivalem Chrysler a evropskými aktivitami dalšího amerického konkurenta General Motors by mohly vést k zániku až 10.000 pracovních míst v Evropě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK