Europoslanci smetli telekomunikační balíček

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 6. května (zpravodajka ČTK) - Europoslanci dnes překvapivě neschválili takzvaný telekomunikační balíček, který měl zásadně reformovat trh s elektronickými komunikacemi. Měli obavy o práva internetových uživatelů, zejména se týkaly podmínek, za nichž mohou být internetoví piráti odpojeni od internetu. Zástupci parlamentu se přitom na telekomunikačním balíčku minulý týden s členskými zeměmi shodli.

Zdroj z českého předsednictví, které vyjednávání vedlo, pro ČTK označil za "neuvěřitelné", že poslanci důležité části reformy odmítli, přestože se na něm minulý týden shodly evropské instituce včetně zástupců parlamentu.

Jedním z nejdiskutovanějších částí odmítnutého telekomunikačního balíčku je způsob, jakým přistupovat k internetovým pirátům a jak vůbec v unii definovat právo přístupu na internet. Podle kompromisu vyjednaného minulý týden měli být internetoví piráti "odstřiženi od internetu" bez předchozího soudního rozhodnutí. Měli pak ale mít právo na následné přezkoumání soudem. U europoslanců to ale dnes neprošlo.

Reforma také mimo jiné zahrnovala vytvoření nového Úřadu evropských regulačních orgánů v oboru elektronických komunikací (BEREC). Počítala i s rozdělením dominantního operátora v daném státě na dvě části, z nichž jedna by vlastnila sítě a druhá poskytovala služby.

Sektor elektronických komunikací je klíčovým pro konkurenceschopnost unie a zároveň i pro národní ekonomiky členských států. Zajišťuje čtyři procenta všech pracovních míst v unii a jeho roční obrat dosahuje zhruba 300 miliard eur (asi osm bilionů Kč). Tento sektor v posledních deseti letech přispíval k růstu HDP až z 25 procent. Šest z deseti největších telekomunikačních firem světa pochází z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK