Aerolinky budou moci nově do Kanady létat z jakéhokoliv místa

06.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Evropské aerolinky budou moci nově do Kanady létat z jakéhokoliv místa. Počítá s tím dohoda mezi EU a Kanadou, kterou dnes v Praze podepsal český premiér Mirek Topolánek a kanadský premiér Stephen Harper. Součástí smlouvy, již provázela složitá jednání dokončená až českým předsednictvím EU, je mimo jiné i odstranění omezení počtu letů či místa odletů a příletů, což by mohlo snížit cenu letenek.

Dohoda ale skrývá výhody nejen pro cestující, ale i pro investory. Kanaďané na rozdíl od Američanů, s nimiž rovněž unie nedávno podepsala podobnou dohodu, připustili, aby Evropané mohli volně investovat v kanadských aeroliniích a mohli zakládat i nové letecké společnosti.

Experti přitom předpokládají, že nová dohoda nejvíce pomůže středně velkým firmám a nízkonákladovým společnostem, které až dosud velké aerolinie na linky mezi Evropou a Kanadou nepustily. "Velkým aeroliniím se vůbec nelíbilo, že by měly na svých letištích v ideálních časech poskytovat místo konkurenci," řekl ČTK před časem analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Podle něj se sice nyní v době krize málokterá firma odhodlává k otevření nových dálkových linek, "odvážní" přesto mohou uspět, když si budou hlídat náklady a nabídnou nové modely prodeje letenek.

Dohoda by naopak neměla mít vliv na fungování Českých aerolinií. Ty v minulosti výrazně omezily linky do Kanady; spoj Praha - Montreal zrušily bez náhrady, spojení Praha - Toronto provozují pouze v letní sezoně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK